/ iStock/Getty Images
Пандемията от новия коронавирус може да насърчи цяло поколение да загърби културата на егоизма, смята историкът от Нидерландия Рутгер Брегман, цитиран от Ройтерс.

Основание за това е тенденцията все повече млади хора да се насочват към заетост, с която помагат на другите.

В книгата си "Човечество" ("Humankind") Брегман, който е на 32 години, твърди, че хората са по-скоро свестни, отколкото лоши. Историкът призова миналата година богатите да плащат по-високи данъци.

В интервю за телевизия Ройтерс Брегман каза, че усеща как кризата с коронавируса показва промяната в младото поколение. "Навлизаме в различна епоха, която е насочена повече към служба в полза на обществото, към сътрудничество, към всичко, което е достойно", каза той.

Правителствата съставиха и публикуваха списъци със значими професии в условията на криза и това може да има огромно отражение върху цялото поколение, смята Брегман.
"Ако погледнете в тези списъци, си казвате - А, къде са мениджърите на хедж-фондовете, банкерите или специалистите по маркетинг?".

Според него е ясно кои са важните професии днес - медицински сестри, учители, социални работници и журналисти.

"Смятам, че тук можем да видим реална промяна, че може да има едно ново поколение и според мен вече виждаме първите знаци за това - хора, които искат да работят нещо, с което действително помагат на другите", казва той.

Сред другите промени вследствие на пандемията Брегман отбелязва спада в пътуванията, в резултат на което хората започват да оценяват повече местните ценности. Макар че глобалното сътрудничество ще продължи да е нужно в борбата с климатичните промени.

А дали след месеците на социално дистанциране ще дойде краят на прегръдките и ръкостисканията? "Не, не смятам, че можем да убием ръкостискането или прегръдките. Особено прегръдките", смята Брегман. "Хората са програмирани да се свързват един с другиго", казва историкът.
БТА