Тиквата с право може да се нарече здравословен хранителен продукт. Тя има ниско съдържание на калории и може да бъде отлична основа за супи, салати и печива. В същото време съдържа протеини и въглехидрати.

Съдържание на фибри

Диетичните фибри са необходими за добро храносмилане, здрав стомашно-чревен тракт, както и за здравето на чревната микрофлора. Експертите по хранене препоръчват включването на поне тридесет вида фибри на седмица в диетата. Отличен избор за разширяване на списъка би било да включите тиква в диетата си. Също така фибрите в тиквата, съчетани с други полезни вещества в нея, допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система.

Тиквата е богата на витамини и минерали

Тиквата съдържа витамин А, витамини С, Е, К, витамини от група В, както и минерали - желязо, магнезий, калий, калций, фосфор. Тиквените семки са едни от шампионите по съдържание на цинк, само 30 грама семки ще покрият почти 70% от дневната нужда на организма. 100 грама тиква съдържа една трета от дневната нужда от витамин А. Тези вещества са необходими за зрението, красивата кожа и, разбира се, имунитета. А през есенно-зимния период ние особено се нуждаем от него. Освен на калий, калций, магнезий, тиквата е богата и на един много важен елемент – силиций. За да покриете нуждата от него, ще ви трябват около 150 грама тиква на ден. Ако имате суха кожа и чупливи нокти, обърнете внимание на това, може да имате дефицит. Силицият е отговорен и за синтеза на колаген и еластин и външният ни вид зависи пряко от това.

тиква супа
Istock

Високото съдържание на фолиева киселина позволява тиквата да се препоръчва за консумация по време на бременност.

Тиквата се препоръчва при много заболявания

Тя е подходяща за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, по-специално повишено ниво на солна киселина при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Няма противопоказания за употребата и при диабетици, напротив, лекарите наблягат на употребата и. Маслото и семената на тиквеното семе имат жлъчегонно действие, помагат на черния дроб и понижават холестерола.
 
Рамблер