/ iStock/Getty Images

Спазването на по-малко известното „правило на 30%“ може да помогне за удължаване на живота ви, твърди известен експерт. 96-годишният Силвио Гаратини е основател и директор на италианския Институт за фармакологични изследвания „Марио Негри“ - организация с нестопанска цел, която се занимава с биомедицински изследвания, съобщи Mirror. 

Макар че средната продължителност на живота в Обединеното кралство е около 80 години, професор Гаратини смята, че спазването на конкретни насоки може наистина да увеличи продължителността на живота. Може би няма да се изненадате, ако чуете, че това включва здравословно хранене, когато това е възможно, но начинът, по който консумираме храната, може да има по-голямо значение, отколкото си мислите. 

„Както казваха нашите старци, трябва да си тръгвате от масата малко гладни“, казва професор Гаратини. „Изследванията показват, че ако ядете с 30% по-малко, живеете с 20% по-дълго. Малкото ядене е фактор за дълголетие“.

Професор Гаратини със сигурност не е сам във възгледите си за ограничаването на храната. Различни проучвания обръщат внимание на потенциалните ползи от него, включително пионерското изследване Cell Metabolism от 2018 г.

Първата фаза на проучването, наречена CALERIE, е първото „рандомизирано контролирано проучване за тестване на метаболитните ефекти на ограничаването на калориите при хора без затлъстяване“. След нея последва втора фаза, в която 53 здрави мъже и жени намалиха калориите с 15% в продължение на две години, след което бяха подложени на допълнителни тестове за метаболизъм и оксидативен стрес. 

Интересно е, че резултатите показват, че намаляването на калорийния прием с 15% за две години забавя стареенето и метаболизма, като същевременно предпазва от свързаните с възрастта заболявания. Съобщава се също, че ограничаването на калориите намалява „системния оксидативен стрес“ - фактор, свързан с болестта на Алцхаймер, рака, Паркинсон, диабета и други здравословни проблеми.

По това време водещият автор на доклада, доцент Лиан Редман от Pennington Biomedical Research, заяви: „Ограничаването на калориите може да забави основния метаболизъм и ако страничните продукти на метаболизма ускоряват процесите на стареене, ограничаването на калориите, продължило няколко години, може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания и удължаване на живота. Изследването CALERIE подкрепя две от най-дългогодишните теории за човешкото стареене: теорията за бавния метаболизъм „скоростта на живот“ и теорията за окислителното увреждане“.

Подобни убеждения се споделят и от жителите на „Синята зона“, Окинава, Япония, където жителите са известни с изключително дългия си живот. Наричан „трикът на 80%“ или „Хара Хачи Бу“, той обикновено включва хранене само до 80% засищане.

В предишен разговор с Mirror д-р Дебора Лий, общопрактикуващ лекар в аптека „Д-р Фокс“, обяснява: „Представете си как ще изглеждат 80% от храната ви и се стремете да оставите 20%. 

„Смята се, че ограничаването на калориите забавя процеса на стареене. По-малкото количество храна понижава скоростта на метаболизма. При по-малък брой метаболитни процеси се извършва по-малко окисление. Окислителният стрес вероятно е в основата на развитието на много от хроничните заболявания, които наблюдаваме днес - сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и деменция“.

Все пак е важно да се отбележи, че изследванията по темата за ограничаването на калориите със сигурност продължават. Освен това професор Гаратини подчертава, че е важно и какво ядем, като за предпочитане е средиземноморската диета.

Тези възгледи идват на фона на вълна от изследвания, възхваляващи ползите от европейските основни продукти, включително чесън, шафран, маслини, розмарин и грозде. Междувременно така наречената „западна диета“, характеризираща се с продукти с високо съдържание на захар и мазнини, е подложена на все повече критики.

„Като цяло трябва да се следва средиземноморската диета, която насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, риба и сложни въглехидрати, като същевременно ограничава приема на месо и мазнини“, допълва професор Гаратини. |

БГНЕС