Полезно или вредно е месото? Този въпросът занимава учените от десетилетия. Стотици проучвания трябваше да дадат окончателен отговор, но вместо това повдигнаха още повече въпроси. Червеното месо е обвинявано за всичко - от сърдечни заболявания до рак, но също така се нарича ценен източник на протеини, желязо и други хранителни вещества. Къде е истината? Какво знае съвременната наука за месото? Може би тези факти ще ви накарат да преразгледате диетата си.
Защо е полезно месото
Ползите от месото се обясняват преди всичко с пълноценния му протеин - наличието на всичките 9 незаменими аминокиселини. Човешкото тяло не може да ги синтезира, така че трябва да си набавяме тези аминокиселини от храната. Освен протеини, месото съдържа и много желязо, витамини от група В и микроелементи.
Месото и ракът: Какво казват учените
Месоядните имат повишен риск от развитие на рак на храносмилателния тракт, казват учените. Те все още се опитват да разберат какво точно в месото причинява рак. Предполага се, че PAHs и HAAs са полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични ароматни амини. Това са канцерогенни вещества, които допринасят за развитието на рак. Те се образуват, когато мазнина от месото капе върху горещи повърхности или влиза в пряк контакт с огън. Установено е, че колкото повече месото е подложено на термична обработка, толкова повече вредни ароматни вещества съдържа. Те се натрупват и по време на съхранение на месото, така че не оставяйте месни ястия в хладилника за дълго време, съветват експертите. По-добре е да ядете такава храна в същия ден, в който е приготвена.
Международната агенция за изследване на рака (IARC) казва, че няма достатъчно доказателства, за да се каже дали начинът, по който се готви месото, има окончателен ефект върху риска от рак. Няма съмнение обаче, че PAH и GAA са канцерогени. В момента се водят дискусии дали има много от тях в пърженото месо.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня