Лекуват войници с видео игри
Лекуват войници с видео игри / снимка: sxc.hu

Лекари от САЩ лекуват войници, страдащи от синдром на посттравматичен стрес, като ги потапят обратно в боя чрез игра с виртуална реалност, която симулира сцени от Ирак и Афганистан.

Терапевтичната игра, наричана "Virtual Iraq" или "Virtual Afghanistan", е разработена на основата на бойна тактическа симулация, създадена с финансиране от армията на САЩ, пише БГНЕС.

"Virtual Iraq" използва картина, представяна чрез поставен на главата екран. Той има за цел да потопи войниците в бойните зони в Ирак или Афганистан и да пресъздаде травматичния опит, който са имали по време на войната, обяснява главният ръководител на проекта Алберто Ризо.

"На пръв поглед изглежда контра-интуитивно" да карате пациента да се чувства притеснен, признава професорът от Университета в Южна Калифорния. Изследователите обаче са открили, че като повишат нивото на безпокойство на пациента до умерени равнища, като едновременно с това го окуражават да обмисля случая и да говори за него, могат да намалят безпокойството и да намалят синдромите на посттравматичния стрес - включително повтарящи се кошмари и халюцинации, избягване на места, които предизвикват асоциации и свръхбдителност.

Около 30% от войниците, участвали във войните в Ирак и Афганистан, се връщат в САЩ с това разстройство, показват оценките на военните. В момента се провеждат 3 независими изследвания на ефикасността на новото лечение. В едно от тях 16 от 20 участващи войници не са показвали синдроми на посттравматичен стрес в края на терапията.