космическа сонда
космическа сонда / iStock/Getty Images
Космическият апарат "Солар орбитър" прелетя край Венера, използвайки гравитацията на планетата, за да се позиционира на курса, който ще му позволи да наблюдава полюсите на Слънцето, съобщават Асошиейтед прес и ТАСС, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Апаратът е прелетял на разстояние около 8000 километра от повърхността на планетата. Основната мисия на сондата "Солар орбитър", създадена от ЕКА в партньорство с НАСА, е да изследва Слънцето. Космическият апарат разполага с топлинен щит, тъй като температурата, на която ще бъде изложен, може да достигне 600 градуса Целзий.

След 33 часа Венера трябва да доближи и космическият апарат "Бепи Коломбо", създаден от ЕКА в сътрудничество с Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА). Основната цел на тази мисия е да изучава Меркурий. Сондата ще прелети край Венера на разстояние 550 километра. За да спести гориво по време на полета, "Бепи Коломбо" ще извърши поне девет гравитационни маневри.

Две от трите камери за наблюдение на сондата ще правят черно-бели изображения както във фазата на приближаване към Венера, така и през следващите дни, когато се намира на разстоянието от нея. След това изображенията постепенно ще се предават на Земята.Устройството за термични изображения SoloHI на "Солар орбитър" позволява наблюдение на тъмната страна на Венера.
От ЕКА считат, че тези две експедиции предоставят "уникална възможност за изучаване на околната среда на Венера от различни точки едновременно".

До края на годината "Солар орбитър" и "Бепи Коломбо" трябва да осъществят по още едно близко прелитане. Между 1 и 2 октомври сондата "Бепи Коломбо" се очаква да премине край Меркурий на разстояние около 200 километра. На 27 ноември космическият апарат "Солар орбитър" ще прелети край Земята на разстояние 460 километра. Сондата ще продължи да извършва редовни прелитания край Венера, за да увеличи постепенно наклона на своята орбита, което ще й позволи да наблюдава по-добре неизследваните полярни области на Слънцето.
БТА