/ / iStock/Getty Images
Космическият апарат "Бепи Коломбо" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония днес се доближи максимално до Земята, за да се отблъсне и да се насочи към планетата Меркурий, съобщи Би Би Си.

Гравитацията на Земята не само насочва "Бепи Коломбо" към вътрешната Слънчева система, но и отнема от скоростта му, така че да не се движи прекалено бързо, когато достигне Меркурий през 2025 г.Максималното доближаване на апарата беше на около 13 000 километра от нашата планета около 07:30 ч. българско време. Той би трябвало да се е виждал на тъмното небе в южното полукълбо с малък телескоп или бинокъл.

ЕКА и японската космическа агенция ДЖАКСА нарекоха днешната маневра "здравей и довиждане"."Това прелитане е много емоционално", каза Йоханес Бенкоф, учен от проекта "Бепи Коломбо" в ЕКА.

"Сега за последно можем да гледаме апарата от Земята, затова поканихме аматьори и професионалисти да го наблюдават, преди да се скрие", допълни той.

Апаратът трябва да направи две подобни маневри край Венера и шест край Меркурий, преди да се позиционира.

Маневрата се наблюдава отблизо от центъра на ЕКА за управление на полетите в Дармщат като тест на спирачките, предаде ДПА. Траекторията на апарата е идеална и от екипа не се е очаквало да прави нищо, само да наблюдава. Специалистите са включили пробно няколко инструмента за калибриране, но не и основната камера. Двете по-малки са направили черно-бели снимки на Земята и Луната.Това е първата мисия на ЕКА до Меркурий, най-близката планета до Слънцето. Тя беше изстреляна през октомври 2018 г. Състои се от два орбитиращи апарата - един европейски и един японски. Те ще изследват магнитното поле на Меркурий, повърхността му и слънчевия вятър.

На космическия апарат му предстои да преодолее разстояние от 8,5 милиарда километра на път за Меркурий. В близост до малката планета той ще се озове не по-рано от 5 декември 2025 година.За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА