/ ThinkStock/Getty Images
Космическият апарат InSight (ИнСайт) на НАСА регистрира за първи път в историята лек трус на Марс, съобщиха световните информационни агенции.

Сигналът от 6 април наподобява бучене като от лек вятър. Специалистите мислят, че той идва от дълбините на планетата.
 
InSight започна да копае на Марс

Това е доказателство, че Марс още е сеизмично активен, каза Филип Лоньон от френския институт по земна физика, който отговаря за експеримента. Надеждата е да бъдат събрани данни от активността във вътрешността на Марс, за да се разбере повече за формирането на планетата преди милиарди години. "Чакаме първото марсотресение от месеци", призна още Лоньон.

Брус Бенърд, главен учен на мисията InSight от НАСА, коментира, че постижението е продължение на започнатото от стъпилите на Луната астронавти от мисиите "Аполо", които инсталираха сеизмометри, регистрирали хиляди трусове на естествения ни спътник.
 
Руски специалисти: Усвояването на Марс трябва да започнат роботи, а не хора

Що се отнася до Марс, "досега улавяхме фонов шум, но това... официално поставя началото на нова наука - марсианска сеизмология", заяви Бенърд.

БГНЕС, архив

Космическият апарат InSight кацна на повърхността на Марс на 26 ноември м.г. Той инсталира сеизмометъра в края на декември. За два месеца са засечени още три сигнала, но много по-слаби от този от 6 април. Сеизмометърът е разработен във френския Национален център за космически изследвания.
БТА