InSight предоставя всекидневни климатични доклади за Марс, които се публикуват онлайн
InSight предоставя всекидневни климатични доклади за Марс, които се публикуват онлайн / БГНЕС
Ако някой по света случайно се вълнува какво е времето на Марс, само няколко клика с мишката го делят от тази информация, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
 
Космическият апарат "ИнСайт" (InSight ) на НАСА предоставя всекидневни климатични доклади, които след това се публикуват онлайн, съобщават от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния.

Времето на Марс можете да следите тук
 
Според предоставените от "ИнСайт" данни в неделя максималната температура на Червената планета е била минус 17 градуса Целзий, а минималната - минус 95 градуса Целзий. За сравнение - в същия ден най-ниската температура в САЩ, измерена в Тейлър Парк, щата Колорадо, е била минус 3 градуса Целзий.
"Сведенията за времето на Марс дават усещането за посещение на чужд свят", казва Дон Банфийлд от университета "Корнел".

InSight постави сеизмометър на Марс
 
За учените е важно да са в течение с марсианското време, за да могат следят работата на сеизмометъра, поставен от апарата на Червената планета.
 
Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА кацна на Марс през ноември миналата година. Очаква се мисията му да продължи минимум две години. На около 550 километра от "ИнСайт" се намира марсоходът "Кюриосити", който също събира климатични данни.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА