Студено е. Говорим за опасен студ. Студ, който може да ви лиши от крайчетата на носа, ушите, брадичката, пръстите на ръцете или краката, ако не внимавате. Нарича се измръзване и се получава, когато кожата и тъканта под нея замръзнат, което може да се случи много по-бързо, отколкото можете да си представите, съобщи Си Ен Ен.

Какво причинява измръзването?

Измръзването не зависи само от външната температура. Влияние оказва и факторът на охлаждане от вятъра. С увеличаване на скоростта на вятъра телата ни се охлаждат по-бързо, което води до понижаване на температурата на кожата. По-голямата надморска височина също може да увеличи скоростта, с която кожата може да замръзне.

Националната метеорологична служба в САЩ е създала таблица за студения вятър, която показва времето, което може да отнеме измръзването при различни температури и скорост на вятъра. Индексът е тестван върху модели на човешко лице.

Например, ако е -17,8°C и е безветрено, вероятността да измръзнете е сравнително малка. Ако добавите вятър със скорост 25 км/ч, измръзването ще започне след 30 минути. Ако вятърът се увеличи до над 80 км/ч, ще са необходими само 10 минути, за да измръзнете.
Кожата ви ще измръзне за едва 5 минути, ако сте навън при -31,7°C и скорост на вятъра малко над 40 км/ч.

Кой е изложен на риск?

По-податливи сте на измръзване, ако пушите, приемате лекарства, наречени бета-блокери, имате лошо кръвоснабдяване на краката, диабет или синдром на Рейно, състояние, при което силните емоции или ниските температури предизвикват спазъм на кръвоносните съдове и блокират притока на кръв към крайниците.

Възрастните хора и хората, които живеят навън, без подходящо облекло, отопление и храна, също са изложени на висок риск, както и туристите и ловците, които не са облечени правилно и остават на открито твърде дълго.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също алармира, че всеки, който употребява прекомерно количество алкохол или незаконни наркотици, е изложен на висок риск. Въпреки че може да имате усещането, че тялото ви е по-топло, в действителност температурата на тялото и кръвното ви налягане спадат.

И разбира се, вероятността да получите измръзване е по-голяма, ако не сте облечени подходящо за времето.

Опасностите на зимата: Как студът влияе на здравето ни

Как изглеждат измръзванията?

Измръзване от първа степен: Първата степен на измръзване често се нарича " ледена кожа" и започва със зачервяване и усещане за иглички. В този случай бързо се измъкнете от студа, за да избегнете по-нататъшно увреждане на кожата.

Лекото измръзване по тялото може да се затопли със собствената ви телесна топлина; опитайте например да пъхнете пръстите си в подмишницата. Затоплете зачервените пръсти на краката си с потапяне в топла, но никога гореща вода за максимум 30 минути. Тъй като няма да можете да разберете с тези зачервени пръсти, изпробвайте водата с друга част на тялото, за да сте сигурни, че е подходяща. Затоплете отново ушите, носа и бузите с топли кърпи, накиснете ги отново и ги използвайте многократно.

Подгответе се за малко болка, докато измръзналите участъци се съживят. Ще разберете, че затоплянето е приключило, когато кожата е мека и всички усещания са се върнали. "Но не използвайте печки или подложки за затопляне", предупреждават от CDC. Тези изтръпнали части не могат да определят температурата и могат лесно да се изгорят, докато се затоплят.

Измръзване втора степен: "Повърхностно измръзване" е вторият етап. Той е известен като измръзване от втора степен и започва, когато кожата ви започне да става светлобяла или сиво-жълта вместо червена. Тя може дори да започне да изглежда синя. В кожата започват да се образуват ледени кристали и тя може да стане твърда и да изтръпне откъм усещания. Някои хора казват, че усещането е "восъчно".

Тъй като болката и зачервяването отшумяват, за съжаление хората често не осъзнават какво им се случва. Не след дълго обаче кожата може да се затопли и да започне да се подува, което е признак, че е настъпило увреждане на тъканта. Това е моментът, в който е необходимо бързо медицинско лечение, за да се предотвратят по-нататъшни, по-сериозни увреждания.

Незабавното затопляне е от ключово значение, но то трябва да бъде извършено внимателно от обучени медицински специалисти, които веднага ще увият пострадалия участък, за да го предпазят. Понякога могат да се появят мехури, пълни с течност, а кожата може да щипе, да гори и да се подуе драстично.

Измръзване от трета степен: "Дълбокото измръзване" е следващият етап, при който кожата може да изглежда синя и изпъстрена с петна и да изтръпва от болка и студ. Могат да се образуват пълни с кръв мехури. Мускулите в близост до зоната може да не работят правилно. На този етап има опасност от образуване на кръвни съсиреци и ще се нуждаете от противосъсирващи медикаменти, които да увеличат притока на кръв към областта.

Медицинската помощ е от решаващо значение на този етап, за да се избегне ампутация на наранената тъкан. В зависимост от сериозността на нараняването тъканта може да изглежда черна и да се усеща твърда след затоплянето ѝ. Ако тъканта е умряла, процес, наречен гангрена, може да се наложи мъртвите участъци да бъдат изрязани или ампутирани. Понякога може да се стигне и до дълготрайни увреждания на мускулите, сухожилията, нервите и костите в областта.

Как се лекува измръзване:

Ако няма възможност за незабавна медицинска помощ, увийте засегнатите участъци в стерилни превръзки, като внимателно разделите наранените пръсти на ръцете и краката един от друг. Но се опитайте да движите засегнатите области възможно най-малко, за да избегнете по-нататъшно увреждане на тъканите.
БГНЕС