/ iStock/Getty Images
Специалисти от Института "Макс Планк" по орнитология са провели изследване, резултатите от което показват, че 305 вида птици са способни да симулират нараняване, за да защитят гнездото и малките си, сочат данни от публикация в специализираното издание "Proceedings of the Royal Society B".

Проучването показва, че по-склонни да отблъскват хищниците с хитрост са родителите на пиленца, които се появяват на бял свят слепи и безпомощни. Подобно поведение не се наблюдава при птиците, чието потомство е по-приспособимо след излюпването си.

Също така е по-вероятно да симулират нараняване видовете птици, които строят отворени гнезда, гнездят по-близо до полюсите, в горите или в други закрити местообитания. Това поведение е характерно и за птици, които имат по няколко малки годишно, отглеждат малките си сами и нападат хищниците на групи.

Поведението се влияе и от продължителността на инкубационния период - колкото по-кратък е той, толкова по-често птиците симулират нараняване

Изследователите са установили, че склонността да се преструват на ранени, за да отвличат вниманието на нападателите, е по-разпространена сред птиците, отколкото се е смятало досега. Тази способност вероятно се е проявила при видове, които са изложени на повишен риск гнездата им да бъдат нападнати от хищници, ловуващи през деня.
 
БТА