Заразените либийски деца не могат да бъдат подходящо лекувани в страната си
Заразените либийски деца не могат да бъдат подходящо лекувани в страната си / netinfo

През изминалия месец около 400 болни от СПИН либийски деца бяха дискретно изпратени в някои от най-добрите педиатрични клиники в Италия и Франция за диагноза и лечение на разноски на либийското правителство, пише в. "Ню Йорк таймс" в обширна статия, посветена на нивото на практиката в сферата на инфекциозните болести в Либия в светлината на процеса срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Децата са изпратени в европейски болници заради влошаване на здравословното им състояние, включително заболяване от туберкулоза или хепатит. Повечето са придружени от семействата си и биват лекувани като амбулаторно болни, макар че състоянието на някои от тях е изключително тежко, отбелязва вестникът.

Присъствието им в европейски болници е сигнал, че дипломатическите усилия, в това число и външната помощ за лечението на децата в Либия, не са постигнали особен напредък в решаването на един "странен медицински и политически казус, който се влачи от години", се изтъква в статията. Вестникът подробно припомня историята на либийския съдебен процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени от либийските власти, че съзнателно са заразили близо 400 деца с вируса на СПИН.

В знак на състрадание към децата и семействата им и с надеждата да се намери изход от сегашната задънена улица ЕС лансира миналата година План за действие, като изпрати известни европейски лекари в Бенгази, които да обучават и да оказват експертна помощ за създаване на център за лечение на ХИВ /вируса на СПИН/ в града. Либийски лекари пък се обучаваха Европа как да лекуват вируса на СПИН, припомня вестникът.

Неотдавнашното прехвърляне на децата в болници в Рим, Флоренция, Париж, Страсбург, Тулуза и Монпелие се тълкува от мнозина експерти като знак, че това споразумение се е оказало неподходящо и не е удовлетворило родителите на децата, които се превърнаха в мощен политически фактор в Либия, подчертава "Ню Йорк таймс".

Доктор Кастели Гатинара от притежаваната от Ватикана болница Bambino Gesu /Младенеца Исус/ заявява, че въпреки подобренията в болницата в Бенгази, извършени благодарение на европейската програма, повечето от 400-те деца не са получили подходящо лечение. Въпреки че между 60 и 70 процента от тях получават комбинация от лекарства за лекуване на СПИН, само при малък брой от тях е постигнат пълен контрол над въпроизвеждането на ХИВ, казва той.

Това мнение на лекаря означава, че лекарствата са били използвани неправилно, било защото либийските лекари не са успели да изчислят подходящите дози за деца или защото самите деца и семействата им не са прилагали лекарствата според изискванията и предписанията, коментира "Ню Йорк таймс".

"В Либия липсва хигиена, липсва инфекциозен контрол, липсва система за предпазване на пациентите от инфекции, пренасяни по кръвен път", заявява италианският лекар Виторио Колици, който е преглеждал децата в Бенгази тази година, а последното му посещение в Либия бе по-рано този месец.

"В политическо отношение те се опитват да отрекат естеството на проблема и казват, че страната е в безопасност, тъй като българките са в затвора", казва Колизи. Либия отрича да има местен проблем с ХИВ и СПИН, въпреки че пожелал анонимност официален представител на Програмата на ООН за борба със СПИН, ЮНЕИДС, заявява, че в тази страна е имало малка, но знакова епидемия сред наркозависими и проститутки, която е продължила няколко години. ЮНЕИДС не дава данни за Либия, уточнява "Ню Йорк таймс".

Освен това в Либия пристигат милиони сезонни работници от страните южно от Сахара, където 10 процента от възрастните са носители на ХИВ. Те се превръщат в източник на зараза, ако санитарното равнище в болниците е ниско, отбелязва вестникът.

Виторио Колици съобщава, че е работил по случаи на либийски медицински сестри, които не спазвали стандартните медицински процедури и се заразили с ХИВ след неправилно боравене със спринцовки.

Италианският лекар добавя, че в Либия пациенти често биват лекувани с непроверени, а често и ненужни кръвни продукти. Нещо по-лошо, тези лечения понякога продължават в домашни условия след изписването на някое дете от болницата и се извършват частно от лекари и медицински сестри в извънработно време. Лекарите и сестрите в тези случаи носят по домовете взети от болницата "лекарства" /кавичките са на автора на статията - бел. ред./, системи и спринцовки.

В заключение е вестникът привежда позицията на съоткривателя на ХИВ - френския лекар Люк Монтание, който е изследвал епидемията в Бенгази. Той посочва, че по данни на медицинските картони на засегнатите от епидемията, част от 400-те деца, за които Либия твърди, че били заразени от българските медицински сестри, изглежда са се заразили преди или след краткия период, през който българките са работили в Либия. /БТА/