Топло и икономично – как да го постигнем?
Топло и икономично – как да го постигнем? / снимка: Impact Press Group, архив
Топло и икономично – как да го постигнем?
49747
Топло и икономично – как да го постигнем?
  • Топло и икономично – как да го постигнем?

Вече близо седмица студът е сковал страната ни, а всеки ден - освен минусовите температурни рекорди, мерим и рекордното потребление на ток. И така възниква въпросът - след като и без това не успяваме да се стоплим добре вкъщи, било с ток, било на парно, каква ще бъде сметката ни в края на месеца.

Затова в следващите минути ще потърсим някои практични съвети как да спестим енергия, но и да не стоим на студено поне у дома.

Често потребителите правят мънички грешки от незнание или от невнимание, които след това рефлектират върху размера на сметката им за ток и парно. Например - много хора имат вредния навик да покриват радиаторите си със завесите. По този начин голяма част от топлината отива към прозорците и се губи. Това е наблюдение на Богомил Николов от асоциация „Активни потребители". И още един съвет, свързан със завесите - отдръпвайте ги от прозорците в слънчевите часове. „Предишните, макар и студени, дни бяха слънчеви. Ако завесите останат пуснати, няма да допуснем слънчевата светлина в дома си", допълни Николов.

Уплътнете добре прозорците

И за да изчерпаме темата с прозорците и вратите - важно е колкото се може повече да изолираме дограмата, ако предварително не сме инвестирали в модерна дограма. „Има различни варианти в магазините за уплътнение. Те са въпрос и на финансови възможности. Но в краен случай, дори и да нямаме финансови средства, може да използваме вестници или стари одеяла. Този вид изолация също върши работа, макар и да не е толкова ефективна", допълни Богомил Николов.

Не изключвайте парното, ако ви няма само няколко часа у дома

Някои потребители са избрали да отопляват жилището си с парно. Според Константин Павлов от Федерацията на потребителите заради честото надписване на сметки за топла вода и парно, може и всички усилия за пестене на енергия да са напразни, но все пак „най-честата грешка, която правят хората, е докато отопляват да спрат радиаторите, като се надяват, че няма да изразходват енергия по време на самото проветряване. После обаче, ако изстине радиаторът и докато навакса, за да стигне необходимата температура, вместо икономия се прави допълнителен разход". Затова, според Павлов, трябва да се проветрява по-често и на по-кратки периоди, без да се изключва или намалява радиаторът. На подобен принцип е и съветът, ако излезем за няколко часа, парното да не се изключва, защото после се хаби много енергия, докато помещението се затопли. Ако обаче няма да ни има няколко дни вкъщи, може да изключим радиаторите.

Друг съвет е, когато се отоплява едно помещение, да не се оставят отворени вратите му, особено ако те водят към неотопляеми помещения. „Много често хората остават отворени вратите към коридори, сервизни помещения, но така пада температурата в отопляемите помещения и ги прави по-некомфортни", допълни експертът.

Не покривайте радиаторите със завеси или други предмети

Павлов също обърна внимание, че отоплителните уреди не трябва да се покриват със завесите или с други предмети - например, не бива да се сушат мокри кърпи или чорапи, защото те пречат на доброто отопляване на стаята.

Според експерта, ако кухнята е изнесена на балкона, тя трябва да се отоплява с допълнителна малка печка или друг уред, защото е изключително трудно да се прокарат тръби за парното на балкона. „За това трябва проект и одобрение, което е много трудно и се съмнявам някой легално да прибегне към него", допълни експертът.

Почистете климатика и го не го включвайте на максимална мощност

Други пък са избрали да използват електричество за отопление. Съвети към тях дава Крум Косев, експерт в едно от електроразпределителните дружества: „Първото нещо, което е много важно, е отоплителните уреди, било то климатици или не, да не се настройват на пълна мощност, а да си останат на по-слаба мощност за по-продължително време. По този начин ще се осигури комфорт в помещението, а и няма да се стигне до натоварването на вътрешната сградна инсталация и няма да има много по-голям разход за клиента", обясни Крум Косев.

По думите му много е важно филтрите на климатиците да бъдат добре почистени, защото така уредът ще работи с по-малко електроенергия.

Кухненски съвет за пестене на топлина

„Много хора имат навика да изваждат замразени продукти от камерата и да ги оставят в стаята, за да се размразят. Най-добрият съвет да се размразяват тези продукти е да се поставят в долната част на хладилника от предния ден. Те се размразяват за 10-12 часа, като хем подпомагат поддържането на температурата в хладилника, хем в същото време не способстваме за понижаване на температурата в помещението", коментира Богомил Николов.

Колко ще спестим от всички тези съвети?

Универсално правило няма, защото всяко жилище има своите особености, но при всички случаи, ако едно семейство се възползва оптимално от съветите за енергийно потребление, може да намали потреблението си с 15-20.%, понякога и повече, допълни още Николов.

Всички експерти са категорични, че за да използваме пестеливо и ефективно енергията, трябва предварително да сме взели мерки за това - саниране на жилището, вътрешна изолация и модерна дограма. Но тъй като в зимния сезон дори и да искаме, няма как да направим подобно подобрение, може да се опитаме с по-малки усилия да пестим от топлина. Според експертите оптималната температура на едно жилище е между 22 и 25 градуса, но това отново зависи от индивидуалните предпочитания на всеки.