Сънди таймс: България? Внимавайте!
Сънди таймс: България? Внимавайте! / netinfo

"Сънди таймс" помества обширна статия на Сара Маркс под заглавие "България? Внимавайте!", която предупреждава британските купувачи на имоти по българското Черноморие, че могат да се сблъскат с някои големи трудности. "Мнозина смятаха, че това е прекалено добра възможност, която не бива да се пропуска: имот на брега на българското Черноморие за 30 000 лири стерлинги. Не само вила, а възможност за желязна инвестиция. Приходите от наема да покриват текущите сметки и плащанията по ипотеката, докато растящите цени на имотите гарантират добра печалба, ако решите да продавате. С тази перспектива посредниците за продажби примамваха хиляди британски купувачи на недвижими имоти през последните няколко години.

Това лято обаче последиците от българския "бум" с имотите започват да се проявяват. Безумното строителство доведе до пренасищане с апартаменти в Слънчев бряг, Златни пясъци и други черноморски курорти и застрашава същото да се случи и с планинските курорти Банско, Пампорово и Боровец. Много британци, които си купиха имоти с обещания за възвращаемост поне от 10 на сто с даването им под наем сега получават половината от това, ако изобщо могат да ги дадат под наем, показва разследване на "Сънди таймс". Междувременно онези, които се надяваха да продадат на печалба откриха, че безмилостното строителство можа де им попречи дори да си върнат парите", пише Сара Маркс. По-нататък авторката разказва подробно за конкретни случаи на препатили британци.

Освен това репортер на "Сънди таймс", представил се за купувач, съобщава как бил убеждаван от британските посредници, че сезонът продължава от май до октомври и че при даване под наем стая с две легла може да му носи по 485 лири на седмица. В заключение авторката цитира една от потърпевшите,

28-годишната Карина Маккензи, учителка от Суонзи, че според нея пазарът е абсолютно "прегрят" и че единственото нещо, което интересува агентите, е бързата печалба. "За стотици инвеститори в България пясъкът може да се окаже единственото златно нещо", казва Карина Маккензи пред "Сънди таймс".

От iPods до шампанско, от Луи Вюитон до виагра, Европейският съюз е заливан от все по-големи вълни от стоки-ментета, изфабрикувани от организираната престъпност, пише пък Робърт Уотс от Брюксел в "Сънди телеграф" в статия, озаглавена "Ментетата са истинско главоболие".

Огромна индустрия захранва бума на световната търговия. С ускоряването на глобализацията и рекордно ниските цени на доставките, производството на фалшиви стоки се превърна в многомилиарден бизнес. Голяма част от него се използва за финансиране на тероризма и организираната престъпност, пише авторът. През 1998 г. митничарите в Европейския съюз заловиха 10 милиона ментета, предимно цигари, компакт-дискове, парфюми и облекло. Днес те залавят повече от 100 милиона годишно, от които модните облекла възлизат едва на 2 процента. Миналата година ЕС залови фалшификати за около 2 милиарда лири стерлинги, информира Робърт Уотс в "Сънди телеграф".

Авторът изброява много конкретни случаи. В един от тях е замесено и името на България. Ето какво казва Джон Пълфорд, ръководител на Рисково управление в Отдела на ЕС за данъци и мита: "Един от най-големите проблеми е, че фалшификатите са толково добри, че митничарите не могат да ги различат от оригиналите. Служителите дори не можаха да разпознаят бензиностанции на Бритиш петролиум в България, Азербайджан и Румъния".

В статията се посочва, че повече от половината стоки-ментета, заловени във Великобритания са от Китай. През следващите години китайските барони-фалшификатори ще спечелят милиони лири от едно предстоящо събитие в страната им, предрича Робърт Уотс. Европейските митничари вече заловиха първия фалшификат, свързан с олимпийските игри през 2008 г. в Пекин.