Страховете за мръсни бомби
Страховете за мръсни бомби / netinfo

През последните четири години е заловен два пъти повече контрабанден радиоактивен материал, от който терористите могат да направят "мръсна бомба". Това сочат официални данни, до които е получил достъп "Таймс".

От 2002 г. насам има над 300 случая на арестите на трафиканти, пренасящи опасен радиоктивен материал, показва статистика на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Повечето от случаите са в Европа.

Разкритието идва в момент, когато стана известно, че Ал Каида все по-упорито се стреми да се сдобие с радиоактивно устройство. Миналата година западните служби за сигурност, включително МИ 5 и МИ 6, са предотвратили 16 опита за контрабанда на плутоний и уран. При два от случаите е установена липса на малки количества високообогатен уран. Опасенията са, че те са били предназначени за терористични групировки.

Учените, отговарящи за анализа на заловените пратки, предупредиха, че трафикантите се насочват към рентгеновото оборудване в болниците и лабораторните запаси като източник на радиоактивни материали. Следователите смятат, че трафикантите, които са предимно от бившия Източен блок, се интересуват само от бърза и лесна печалба и се надяват, че няма да има усложнения, ако продадат материала на терористи.

Голяма част от операциите са извършвани под прикритие и последните залавяния на материали са били пазени в тайна, за да не се вреди на действията на западните служби за сигурност. Строгият контрол върху ядрените процедури, особено със сътрудничеството на Русия за спиране на трафика на обогатен плутоний и уран, ограничи достъпа на трафикантите до ядрени материали, които могат да бъдат използвани за производство на оръжия.

Все още обаче е много лесен достъпът до медицински и лабораторни източници, включително отпадъци. Такива радиоактивни отпадъци могат да бъдат използвани за производство на "мръсна бомба".

"Мръсната бомба" е комбинация от конвенционални експлозиви, като динамит, с радиоактивен материал - отпадно ядрено гориво, високообогатен уран или плутоний. В повечето случаи конвенционалният експлозив може да убие повече хора наоколо, но разпръсването на радиоактивния материал е така наречения "страхов фактор" със сериозни поледици, на който залагат терористите.

През миналата година са регистрирани 103 случая на незаконен трафик в сравнение само с 30 през 1996 г. Експертите посочват, че увеличението през последните 3 години е равно на контрабандното количество от предходните 7 години.

Оли Хайнонен, заместник-генерален директор на МААЕ, която наблюдава трафика и инспектира атомните централи за радиоактивните им материали, съобщи, че докато сега контрабандата на високо радиоактивни ядрени материали е по-рядко явление, все по-голяма загриженост будят други радиоактивни вещества. "Мръсната бомба трябва да бъде приемана напълно сериозно. Трябва да сме готови за всичко, защото всичко може да се случи. Терористите търсят най-слабото звено. Трябва да сме внимателни и подготвени", заяви Хайнонен. По думите й Ал Каида" не крие желанието си да се сдобие с "мръсна бомба".

Миналия месец Абу Хамза, лидерът на организацията Ал Каида в Ирак, призова учените да го последват и да експериментират с радиоактивни устройства, които да бъдат използвани срещу коалиционните сили.

Още преди 11 септември 2001 г. Осама бин Ладен е поканил двама пакистански атомни физици да посетят лагер в Афганистан, за да обсъдят как да направи бомба с краден плутоний. Заловени оттогава лидери на Ал Каида са правели признания пред ЦРУ за свои опити да пренасят радиоактивни устройства в САЩ.

Професор Клаус Люценкирхен, който помага за анализа на заловените вещества, заяви, че дори малки количества радиоактивен материал могат да бъдат използвани от терористите. "Ако някой се сдобие с тях, е възможно да направи мръсна бомба", посочи професорът. Той допълни, че ако такава бомба бъде детонирана в градски център физическият ефект ще бъде сравнително малък и едва ли ще причини огромни жертви, но "страховият фактор" ще бъде изключително опустошителен.

Една от най-сериозните пратки, заловени след11 септември 2001 г., са седемте килограма радиоактивно вещество, известно като "жълта торта". Пратката бе открита в товар с метален скрап в пристанището на Ротердам през декември 2003 г.

Според Люценкирхен пратки се залавят в цяла Европа, обикновено по границите или пристанищата. Голяма част от пренасяния материал е с произход от кавказкия регион, където се наблюдава значителна активност на трафикантите.

Залавянето на контрабандни пратки продължава и тази година, въпреки че за 2006 г. още няма пълни данни. При един от последните случаи в Германия бе открито малко количество високообогатен уран.