Недостатъците на манията за военни операции с безпилотни самолети
Недостатъците на манията за военни операции с безпилотни самолети / снимки: Reuters, архив

Ние подготвяме сцената дори за още необявени, непризнаващи граници конфликти. Американските смъртоносни удари с безпилотни самолети са значителен успех за разузнаването, но скоро може да признаем тяхното разрастване за голям политически провал. Въпреки че са от съществено значение в борбата с Ал Кайда, нападенията с безпилотни самолети на практика превръщат в нещо нормално смъртоносните презгранични атаки като инструмент на националната сигурност.

Сега, когато апетитът на Вашингтон за ниско рискова намеса в други страни се увеличава, а Русия, Китай и други водещи сили трескаво следват нашите стъпки, разполагането на безпилотни летателни апарати (БЛА) е на път да се разрасне бързо. В Америка безпилотните самолети изкушават политици и от двете партии. Президентът Обама не само продължава програмата, а значително ускорява нейното темпо и разширява списъка с мишените. Американците започват да очакват съобщения в новините за "мистериозни взривове" в Пакистан, Йемен и Сомалия. Междувременно Ал Кайда е в период на преобразуване. Нейните водещи клонове - в Йемен, Сомалия и Магреба - се превръщат в главната терористична заплаха. За да се противодейства на това, ние може да станем свидетели на изпращането на безпилотни самолети над обширни територии в Африка - от Африканския рог до западните краища на Сахара.

Официално някои от тези страни биха се противопоставили на това безпилотни самолети на САЩ да действат в тяхното въздушно пространство, но неофициално безпилотните самолети вероятно биха получили подкрепа. Въоръжените БЛА просто са твърде полезен инструмент за африканските държави, борещи се с проблема на тероризма и ограничените финанси. Но ако тенденциите към радикализиране продължат в регионите, обхванати от Арабската пролет, бихме ли били готови за подобни удари в Триполи? Майдугури? Вероятно дори Кайро? Нашата армия може да се окаже ангажирана с набези с безпилотни самолети за ликвидиране на отделни терористи, но в крайна сметка да бъде въвлечена в оказване на подкрепа за различни воюващи либийски, нигерийски и египетски фракции.

Недостатъците на манията за военни операции с безпилотни самолети
netinfo

Какво да кажем за флотилиите от БЛА на Русия и Китай? Твърди се, че веднъж министърът на отбраната Лион Панета, който преди това беше директор на ЦРУ, определил програмата за безпилотни самолети в Пакистан като "единствената игра в града". Скоро в тази игра ще има още играчи и когато те се включат, ние няма да можем да променяме правилата. Русия от години разработва собствени безпилотни самолети и беше притеснена от липсата на безпилотни самолети в конфликта с Грузия през 2008 г. Кремъл знае, че ако създаде родна версия на БЛА "Предатър" и "Рийпър", това би било голямо предимство, и неуморно работи в тази насока. Китай също бележи бърз напредък в производството на безпилотни самолети. Миналата година Пекин показа десетки модели БЛА на авиационно шоу в Чжухай, включително въоръжени версии. Китайската армия от години се опитва да дублира разработката на самолет "Предатър".

Ефектът, който този напредък оказва на бойното поле, не е толкова голяма непосредствена грижа за САЩ, колкото за дисидентите и екстремистите. Безпилотните самолети все още не са заплаха за американската армия, но те вероятно ще станат предпочитано оръжие за авторитарните правителства при операции за поддържане на стабилността. За да следят и премахват заплахи за своите режими, Китай и Русия може дори да не спрат до своите граници, когато разполагат безпилотни самолети. Може да се предположи, че те биха постъпили така навсякъде, където контролират въздушното пространство и имат национален интерес. Тираните с непокорно население ще наострят уши.

На вътрешните служби за сигурност вече няма да се налага да навлизат в размирни райони и да рискуват противопоставяне. Те могат просто да изпратят БЛА, да изстрелят ракета и да отрекат пред медиите, че са замесени. По-малките рискове, присъщи на операциите с безпилотни летателни апарати, ще окуражат всеки запознат с технологиите тиранин, който може да произведе, купи или открадне смъртоносни БЛА. Като се има предвид това, вероятно е само въпрос на време да започнат "мистериозни" взривове в Чечения, Дагестан и Синцзян. По-безскрупулни правителства ще размият границата между несъгласие и тероризъм, а това би имало смъртоносни последици за всяка етническа или религиозна малцинствена група, която отказва да следва курса, диктуван от Москва или Пекин. Като се има предвид историята на американските операции с безпилотни самолети в последно време, ще бъде лесно да се пренебрегнат нашите възражения.

Белият дом едва ли ще забави своите програми за безпилотни самолети и по никакъв начин не може да повлияе на тези на Русия и Китай. Но хората в Америка могат да участват в по-честна и открита дискусия за моралните и стратегическите - а не технологичните - ограничения на войната в новия век. Потенциалът ни за причиняване на насилие в чужбина изпреварва дискусията у нас за това доколко желан е този потенциал. (БТА)

Недостатъците на манията за военни операции с безпилотни самолети
netinfo