Има ли страх в ДПС?
Има ли страх в ДПС? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Голям дебат и обществено внимание предизвикаха създадените групи в интернет: „Аз подкрепям Ахмед Доган" и „Аз подкрепям Касим Дал". Това моментално постави акцента върху проблема кой, с каква кауза, идея или полза за другите хора, участва в противоборството Дал срещу Доган и има ли смисъл от него. "Най-важният въпрос е каква е каузата на ДПС. Избирателите знаеха кой ги управлява и въпреки всичко те решиха, че тези хора са им по-близки отколкото демократите". Това констатира в предаването „Кой говори" по Дарик политологът Антоний Гълъбов.

Метин Мехмедов е на 32 години, той е един от първите присъединили се към групата „Аз подкрепям Касим Дал" и неин администратор. Той никога не е бил член на политическата партия, но е неин симпатизант и гласоподавател.

„Касим Дал беше един катализатор в отприщване на вълната. Изключването на Касим Дал от партията като един от малкото достойни хора там, които направиха нещо за регионите си, беше един катализатор на всички млади хора ", каза Мехмедов.

Според него Касим Дал със своите действия е отключил смелостта в хората и това е бил поводът за размисъл каква е каузата на ДПС. Мехмедов беше категоричен в своята оценка, че Доган прави всичко стъпка по стъпка, което всъщност води политическата партия към разпадане. „Той иска да унищожи ДПС със своите действия", заяви администраторът.

По повод това дали има някакъв страх в ДПС и с какво е свързан той, Елван Атилла, администратор на групата „Аз подкрепям Ахмед Доган" и член на партията, беше категорична, че няма такова нещо.

„В ДПС няма страх. Партията не може да гласува за други партии, защото хората в ДПС са осъзнали, че ако се разпределим в други партии, ние сме малък етнос, не можем да се представляваме и не можем да прескочим тази бариера. Затова електоратът е осъзнал, че само ДПС би се борило за техните права и свободи", коментира Атилла.

На въпроса обаче, защо българските турци не се представляват от някоя друга политическа партия, а задължително от ДПС, Елван Атилла беше категорична, че това е личен избор.

Според политолога Антоний Гълъбов първият състав на ДПС във Великото народно събрание е бил смесен - евреин, българин, ромски етнос, български турчин и други.

„През последните няколко години в ДПС се борят две тенденции. Едната тенденция е това да се превърне в европейска либерална политическа формация, а другата е породена от страха от загуба на властта, от загуба на позициите, които вече са завладени. Винаги, когато ДПС се е усещало застрашено, е заставало в етническата си роля и е започвало да говори на хората, че тези, които идват на власт ще им сменят имената. Този цирк няма нищо общо с демокрацията", каза още политологът.

Той отправи своя упрек не само към политическа партия ДПС, но и към всички останали политически партии, които според него са позволили на ДПС да капсулира определени региони в страната. Гълъбов допълни, че в момента се изправяме пред един нов проблем, който осветява предишния. Става дума за процесите, които текат в тези региони, става дума за рисковете, пред които се изправят хората, живеещи там.

„Недопустимо е, че всички останали политически сили предпочетоха да оставят ДПС да съществува като държава в държавата. За мен най-тежкият упрек е, че имаше страх в част от българското население от представата за това, че ако не им бъде оставено управлението, ДПС може да предизвика част от българските граждани да направят нещо. Това е схемата на Живков, нека да го кажем много ясно", добави още политологът.