Фандъкова и Пенчев са фаворити за служебен премиер в анкета на DarikNews.bg
Фандъкова и Пенчев са фаворити за служебен премиер в анкета на DarikNews.bg / снимка: Sofia Photo Agency, архив

17.74% от 1584 гласували в анкета на DarikNews.bg биха избрали кмета на София Йорданка Фандъкова за служебен премиер. Читателите отговаряха на въпроса „Кой е вашият избор за служебен премиер?".

Най-много гласове от посочените финансисти, учени, политици (17.74%) събра Фандъкова, следвана от омбудсмана Константин Пенчев с 15.09%. На трето място читателите са посочили финансовия министър в оставка Симеон Дянков с 12.63% .

Следват го Яне Янев с 5.74%, Иван Искров с 5.37% (според Закона за БНБ управителят на банката Иван Искров няма право да заема длъжността служебен министър-председател. Принципът важи изцяло и за подуправителите на БНБ), Меглена Плугчиева с 3.47%, Димитър Иванов с 2.15%, Боян Биолчев с 1.96%, Христо Пимпирев с 1.7%, Димитър Николов с 1.7%, Иво Прокопиев с 0.95%, Цветлин Йовчев с 0.32%.

31.19 на 100 от читателите, гласували в анкетата, са посочили „друг", който биха избрали за служебен премиер.

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди още в сряда, че представители на ГЕРБ няма да участват в служебен кабинет до изборите. Йорданка Фандъкова, която излезе начело в запитването на DarikNews.bg, също беше категорична, че няма да оглави служебно правителство, ако получи такова предложение от президента Росен Плевнелиев, тъй като има достатъчно ангажименти на сегашната си длъжност.