Британският вестник Хералд за случая Меграхи
Британският вестник Хералд за случая Меграхи / netinfo
Случаят с осъждането на бомбаджията от Локърби достига решаващ момент идната седмица, когато ще бъде публикувано подробно преразглеждането на доказателствата по делото, което може да доведе до второ обжалване или дори до нов процес. Това пише в материал по случая британският вестник "Хералд".

Статията е публикувана преди шотландската Комисия за преразглеждане на наказателните дела - независим орган, който обсъжда предполагаеми съдебни грешки, да обяви на 28 юни решение по случая с либийския таен агент Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби.

Комисията има правомощия да отнесе случая до Върховния съд, ако прецени, че по делото Меграхи са допуснати съдебни грешки. Независимият орган ще се произнесе след появата на хипотези, че има сериозни безпокойства за използваните доказателства, отбелязва "Хералд". Вестникът коментира, че е възможно случаят да постави шотландската правосъдна система под огромен натиск, за която осъждането на Меграхи е било сериозен тест от глобален интерес.

"Хералд" се спира на появилите се миналата неделя информации, че комисията ще обяви, че присъдата срещу либийския таен агент се основава на ненадеждни доказателства. Бащата на загинала при атентата жена разказва пред вестника, че в началото на процеса вярвал, че Меграхи е виновен. След като чул доказателствата обаче, той си излязъл убеден, че либийският таен агент е изкупителна жертва и не е трябвало да бъде осъждан.

Случаят предизвика по-рано този месец политическа буря между британския премиер Тони Блеър и шотландския министър-председател Алекс Салмънд, припомня изданието. Салмънд обвини Блеър, че е сключил сделка с Либия Меграхи да бъде прехвърлен в либийски затвор.

Твърди се, че главната мотивация на Триполи при преговорите е да уговори размяна на тайния агент за петте български медицински сестри и получилия българско гражданство палестински лекар, осъдени на смърт по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на стотици деца в Бенгази, отбелязва "Хералд".

Вестникът посочва, че ако Меграхи бъде оправдан, Либия ще може да си поиска обратно 2,7 милиарда долара, които е изплатила като компенсации на семействата на жертвите при атентата над Локърби.

270 души загинаха при взривяването на самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над Локърби преди 19 години. Меграхи беше осъден от шотландски съд на доживотен затвор през януари 2001 г. и излежава присъдата в шотландски затвор. Делото се гледаше в Холандия. През август 2003 г., Либия пое отговорността за действията на нейния агент и прие да плати обезщетения на роднините на жертвите.

Наблюдатели на процеса срещу Меграхи и роднини оспориха изхода от делото и изразиха предположение, че истинските извършители на атентата над Локърби са от Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване. Според тях палестинската групировка действала с подкрепата на Иран, търсещ мъст за свалянето на ирански самолет от американски военен кораб през юли 1988 г.