Съдят СО заради протеста на таксиметровите шофьори на 9 февруари
Съдят СО заради протеста на таксиметровите шофьори на 9 февруари / netinfo

На 9 февруари таксиметрови шофьори блокираха основните кръстовища в центъра на София след убийството на техен колега същата нощ. Близо 500 автомобили паркираха пред парламента, където възмущението им от трагедията прерасна в синдикален митинг. София бе блокирана през целия ден. По-голямата част от хората не успяха дори да започнат заплануваните си задачи за деня. Един от тези хора е бил и Калин Манолов – председател на Управителния съвет на българското общество за индивидуална свобода.

Бях тръгнал от „Младост” праз Орлов мост, разбира се, няма откъде другаде. Не стигнах. От закъснението за първата ми среща последваха още няколко. Заобикаляния… аз лично не съм се качвал на такси с тройни тарифи, но мои приятели и познати са се качвали. Ходих пеша. Освен това затруднено придвижване и емоционалното напрежение беше нагнетено. Хората всеки момент чакаха да падне правителството. Политиците излизаха да говорят с протестиращите шофьори, кой ли не се „отърка” в тях.

Законът беше нарушен, заради което вие решавате да съди Столичната община. Искът е за изплащане на 1,95 лева обезщетение. От тях 1,40 лева са за имуществени вреди и 55 ст. за неимуществени вреди. Разкажете за това.

Това е една принципна защита на правото ми на защита от закона, което е върховно човешко право и на свободата ми на придвижване. Тези две мои основни права бяха нарушени от протеста на таксиметровите шофьори. Но това е половината истина. Другата истина, която всъщност е обект на моя иск, е, че Столичната община е задължена по няколко закона да вземе мерки и да помоли частниците в този нерегламентиран протест да се „разпръснат” и да си подадат документите за протест по надлежния ред. Това не беше направено. Освен всичко този протест се състоя в една охранявана от друг закон зона – законът за събранията, митингите и манифестациите в зоната, намираща се между парламента и хотел „Радисън”. Там по закон е забранено да се протестира. Доколкото свидетелстват повечето вестници от следващия ден самото разрешение за този протест е било дадено постфактум от столичния кмет. Затова внасям иск срещу Столичната община без да персонализирам.

Не мислите ли, че трябва да имате някакви искания към таксиметровите шофьори или към фирмите.

За да имам претенции към тези фирми и таксиметровите шофьори, трябва да ги знам поименно кои са.

Това са най-големите таксиметрови фирми.

Да, но аз трябва да кажа този шофьор, от тази фирма, с този номер кола, в този час на деня беше точно там и да го докажа. Това не е по силите ми, а и не е моя работа. Освен това аз нямам нищо лично против таксиметровите шофьори, както и срещу Общината. Тези хора емоционално са решили, че по този начин трябва да изразят протеста си и са го направили. Само че са нарушили закони. Аз не си позволявам това и когато наруша закон, мен ме санкционират. Точно за това пледирам – равенство пред закона.

Ще успеете ли да спечелите?

Това зависи от съда.

Какъв съвет бихте дали на гражданите и на хората, когато им бъдат нарушени правата?

Да ги защитават с всички разрешени от закона средства, както аз се опитвам да правя в момента.