Стоянова: По-добре парите от резерва на здравната каса, отколкото заем
Стоянова: По-добре парите от резерва на здравната каса, отколкото заем / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стоянова: По-добре да се ползват парите от резерва на здравната каса, отколкото заем
35407
Стоянова: По-добре да се ползват парите от резерва на здравната каса, отколкото заем
  • Стоянова: По-добре да се ползват парите от резерва на здравната каса, отколкото заем

Използването на резерва на здравната каса за финансиране на дефицита е все едно да останете без работа и да използвате спестените пари за образование на децата си, за да покриете текущите си нужди. Това заяви в интервю за "Дарик" председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според нея е по-добре да се използват тези пари, отколкото да се търсят кредити веднага. Ето какво още каза Менда Стоянова в една от почивките на парламентарните дебати за бюджет 2011 пред Марта Младенова:

Едно от сериозните обвинения срещу цялата макрорамка е, че икономическият растеж е твърде оптимистичен и че дори тази година няма да завършим на плюс, както се очаква, а ще сме на минус. От тази гледна точка има ли опасност да не излязат числата в бюджета?

Всякакви опасности има. Макрорамката и най-вече брутният вътрешен продукт като такова голямо число - 77 милиарда, е в резултат на анализи на няколко анализаторски агенции, които, общо взето, съвпадат. Освен това аз лично съм се интересувала от прогнозите на анализаторската част на Международния валутен фонд и на Европейската комисия, които също предвиждат ръст за догодина, наистина малко по-малък - от 2.6, не от 3.6, но така или иначе сериозен ръст, който се доближава до предвидения в бюджета. Така че не бих могла да коментирам нещо различно, след като специалисти на такова високо ниво са работили в тази посока. Да се надяваме, че прогнозите им ще се сбъднат. Освен това искам да отбележа, че при всички случаи тези прогнози не зависят само от нашите действия и от развитието в страната. България е малка и отворена икономика и е изключително зависима от процесите, които се случват в света и най-вече в Европа, с нашите търговски партньори. Ако там нещата с кризата вървят така, както вървят и сега, т.е. постепенно имаме излизане от кризата, това при всички случаи ще даде и благоприятен резултат и за България.

Другият двигател, който се очаква да бъде, е вътрешното потребление. Как обаче той ще бъде наистина двигател, при положение че пенсиите и заплатите замръзват за догодина.

За съжаление вътрешното потребление не е предвидено като основен двигател на ръста следващата година и това е и причината да не очакваме по-голям ръст на приходите. А тъй като приходите от данъци зависят преди всичко от ръста на крайното потребление, а не толкова от ръста на брутния вътрешен продукт, както се опитват някои да го анализират, в този аспект крайното потребление в България няма да расте с този темп, с който расте брутният вътрешен продукт и с който би ни се искало на нас да расте. И в това отношение ни влияят единствено и само замразяването на доходите на държавните чиновници и пенсиите. Аз бих казала дори, че в сравнение с останалите европейски държави ние сме в изключително благоприятна позиция, защото сме една от трите държави, които не повишиха данъци и не намалиха доходи в държавния сектор и в пенсиите. Крайното потребление ще зависи и от инвестициите. И всъщност това е нещото, към което ние трябва да се насочим, включително и инвестиции през европейски средства.

Какво ще се случи с резерва на здравната каза? Тези 1,4 милиарда, 1,5 милиарда всъщност за какво ще бъдат използвани, след като ще бъдат прехвърлени?

Резервът на здравната каса се намира във фискалния резерв на държавата и сега и ще се намира и занапред във фискалния резерв на държавата. В момента обаче тези пари имат изключително целево предназначение и не биха могли дори и временно да бъдат използвани за други цели. Прехвърлянето им от сметките на здравната каса по сметки на републиканския бюджет ще даде възможност тези средства, които в момента вече 2 години не се използват за здраве и няма да се използват и през 2011 г., вероятно и през 2012 г. за здраве. Аз искам да направя една скоба защо няма да се използват за здраве. Защото за първи път през 2011 всички суми, събрани от здравни вноски, 8 процента, за първи път всички те се дават за здраве. В този смисъл тези пари остават неизползвани и едновременно с това ние гласуваме един бюджет за 2011 г., доста свит от гледна точка на разходите, но все пак с дефицит от 2,5 на сто. Предвиждаме и 2013 г., макар и намаляващ, но дефицит също да има, което означава, че трябва да се търси финансиране на този дефицит. И освобождаване целевия характер на тези средства би подпомогнало възможността правителството гъвкаво да търси финансиране на дефицита. Бих го обяснила по-просто. Ако вие сте спестили някакви пари за здраве или за образование на децата си, но в този момент се налага да покривате текущите си нужди, да покривате разходи от ежедневието за това, че нямате заплата, че сте съкратен, имате два варианта - или да посегнете временно на тези пари и да търсите изгодно финансиране, или директно да отидете и да търсите кредит и да плащате лихви и да не пипате тези пари, които пък отгоре на всичко не носят и никакви допълнителни доходи. Ето така най-простичко бих го обяснила. И категорично смятам, че думи от рода на национализация, експроприация и прочие са абсолютно неуместни. Това са публични средства, наши средства, на всички нас. Дали ние сме ги платили като здравни вноски, или правителството досега не ги е използвало за здраве, защото това са точно натрупаните от старо време пари, или сме ги платили като данъци, мисля, че за конкретната личност това е без значение, а и от гледна точка на икономическата логика все са публични средства, събирани от НАП. И в този смисъл за мен тук има икономическа логика, по-скоро реакцията е емоционална.

А има ли гаранция, че тези пари след време ще бъдат върнати на здравната каса?

Гаранцията е записана и сега в бюджета. Там е казано, че, ако възникне ситуация, в която приходите от здравноосигурителни вноски, от 8-те процента, които всички ние плащаме, в един момент по една или друга причина се окажат недостатъчни, за да покрият планираните разходи, разликата се финансира от държавния бюджет. Тоест ние сега дори имаме една по-голяма гаранция - целият държавен бюджет стои и гарантира разходите, които трябва да се случат за здравеопазване.

И един страничен въпрос. Тази година ще има ли коледни добавки за пенсионерите?

Трудно ми е да отговоря. Бих казала по-скоро не. Бюджетът за 2010 г. се изпълнява от гледна точка на приходите почти на ръба на 100-те процента изпълнение. Разходите, всички вие знаете, че бяха с актуализацията доста намалени. Така че едва ли може да се очаква още някаква допълнителна икономия от разходи, за да кажем, че ще има някакви спестени средства, които биха могли да се дадат на коледни добавки. Ако в крайна сметка в последните дни на месец декември или последните десетина дни от месец декември се окаже, че има такава възможност, предполагам, че тя ще бъде използвана в това направление. Но бих искала да не сме чак такива големи оптимисти с очаквания.