Пътуване до Сирия не се обявява предварително - има риск за сигурността
Пътуване до Сирия не се обявява предварително - има риск за сигурността / снимка: БГНЕС, архив
Пътуване до Сирия не се обявява предварително - има риск за сигурността
68462
Пътуване до Сирия не се обявява предварително - има риск за сигурността
  • Пътуване до Сирия не се обявява предварително - има риск за сигурността

Следващата седмица след разговори и с външния министър Кристиан Вигенин българските депутати ще съобщят дали се отказват от поканата да посетят Сирия в рамките на планирано вече бизнес пътуване от Хасковската търговско-промишлена палата.

В интервю за Дарик председателят на групата за приятелство със Сирия в 42-то Народно събрание Страхил Ангелов призна, че има голяма вероятност депутатите да не уважат оправената към тях покана, след като лидерът на „Атака” Волен Сидеров е разгласил вече информацията за това пътуване, като е поставил на риск сигурността на самите депутати.

Подобно пътуване и такива разговори с властите в Сирия според Страхил Ангелов обаче така или иначе ще се състоят, защото бежанският проблем за България налагал търсенето на решения. „Доста неща днес са странни в нашата държава” - с тези думи депутатът от левицата лаконично коментира защо сред членовете на групата за приятелство със Сирия е и депутатът от „Атака” Магдалена Ташева. Тя нашумя в медиите с острите си коментари срещу бежанците, наричайки част от тях пришълци, престъпна сган и криминални типове.

Ще пътуват ли депутати за Сирия и защо първо от Волен Сидеров научихме за тази планирана визита, отговаря Страхил Ангелов:

Нямам представа г-н Сидеров на какво се е базирал, когато даде гласност на тази евентуална визита, трябва да попитате него. Самата покана пристигна при мен вчера, тя идва от Хасковската търговско-промишлена палата да се присъединя към делегация, която вече е планирана и организирана и която ще се състои със или без мен, а не е нещо, което аз организирам. Тепърва предстои да обмислим дали е възможно това пътуване, не е ли? Разбира се, аз трябва да уведомя и колегите ми, които са в групата за приятелство. Това нещо ще го направя в понеделник. Другата седмица ще имаме яснота дали някой въобще ще пътува, тъй като вече сам по себе си фактът, че това е огласено, предполага и известни рискове за сигурността на тези хора. Сирия в момента не е държава, която е предпочитана туристическа дестинация.

Вие лично имате ли своите резерви към подобно пътуване?

Подобно пътуване в един момент ще трябва да се състои все пак с оглед на обстоятелството, че и понастоящем в Република България пребивават доста граждани на тази страна. Граждани, които ние не контактувайки със страната, от която те идват, дори не можем да идентифицираме достоверно тяхната самоличност, което е проблем. Така или иначе в един момент на някакво ниво разговори с тази държава във връзка с бежанския проблем и доколкото той касае България ще трябва да бъдат проведени.

Пропуск ли е на страната ни, дефицит ли е това в момента, че България официално било чрез сирийското посолство, било по други канали не е в пряк контакт, българските служби със сирийските, за да може в действителност да се правят по-точни, как да кажа, преценки на лицата, които влизат в страната ни.

Очевидно е пропуск. Очевидно е пропуск. Според мен в тази връзка начинът, по който се държа г-н Младенов, не беше национално отговорен. Говоря за начина, по който той затвори вратата, като изгони абсолютно безпардонно сирийския посланик и проведе среща тук, на българска територия, със сирийската опозиция.

Разговарял ли сте по темата с настоящия външен министър Кристиан Вигенин и доколко смятате, че по дипломатически път трябва да се потърси контакт с властите в Сирия дотолкова, доколкото ние в действителност невинаги сме наясно какви хора идват и от кого бягат?

Каква е целта на тези хора? Защо идват в България? Къде искат да отидат от България? Въобще какво се случва в региона? Това го казвам в допълнение на вашите думи. Предстои да разговарям с г-н Вигенин, не случайно ви казвам, поканата дойде вчера. Ние ще разговаряме с него, ще преценим по какъв начин да бъдат осъществени контактите, на какво ниво.

Това означава ли, че бихте предпочели в момента да се въздържите, с оглед сигурността на депутатите, от подобно пътуване, а впоследствие да бъде подготвена визита, за която може би ние, медиите, ще научим след нейния край?

Така трябваше да стане, така се прави, това е национално отговорното поведение, да се проведе визита, когато тя завърши, дай боже, успешно, да анализираме резултата от него, той да бъде обявен чрез вас, разбира се, на българското общество. Тези неща не се обявяват никога предварително, това е закон, неписан.

Доколко едно парламентарно официално пътуване не би било ясен знак за това, че българският парламент под една или друга форма легитимира настоящата власт там?

Опазил ни, нали, Господ да се намесваме във вътрешната ситуация в Сирия. Не гласувам в Сирия, така че… Това кой управлява там го решават други хора, други народи. Но така или иначе към настоящия момент там има една държава, има една власт. Аз не искам да я коментирам каква е тя, това вече биха били политически изказвания, които не са уместни да се правят в тази ситуация. Но единственото, върху което размишлявам, е националната сигурност на България през призмата на тези сирийски граждани, които пребивават тук, на наша територия, към настоящия момент. Това е единственият мотив, за да уважа евентуално една такава покана. Очевидно е, че ако някой ходи, то това вече не може да бъде по-голяма група депутати, тъй като сигурността им не може да бъде гарантирана, доколкото това е обявено почти 20 дни предварително. Там тези хора може да бъдат посрещнати не само от тези, при които отиват, нали разбирате, може да има сега и други посрещачи. Трябва да разговаряме с този, от който зависи решаването на нашия проблем в една или друга степен, няма с кой друг да разговаряме.

Иначе казано, не титулуваме Асад като приятел.

В момента не го титулуваме никак.

Тези дни се коментираше и казуса с това доколко със съдействието на сирийските власти могат да бъдат връщани сирийски бежанци или емигранти, които са дошли вече в България. Доколко ние имаме право да връщаме тези хора там?

Имаме право да връщаме тези хора там, стига, разбира се, тези хора да желаят това, нали, това е едно от условията, другото условие, разбира се, е това да бъде желан процес и от сирийската страна. Тъй че няма нормативни пречки и… не можем да дадем категоричен отговор на нещо, ако не сме опитали. Имам усещане, че има и такива, които биха се върнали… и те не са съвсем незначителен брой.

Реалистично ли е до края на годината да бъде организирана друга визита, или по-скоро…

Надявам се да не разберете този път, преди да бъде…

Групата за приятелство доколко и как успява, намесва се и е активна в това, което се случва обаче във временните лагери? Вчера видяхме този неприятен и нещастен случай, липсата на лекар, бърза медицинска помощ… и условията, тежки, безумно тежки, в които живеят тези хора.

Благодарение на недотам адекватното поведение на г-н Младенов, в момента просто се оказахме недотам подготвени и се налага ад хок да реагираме на предизвикателства, които за нашата държава не са традиционни.

Идва зима, има хора на палатки.

Аз също съм доста притеснен за ситуацията, тя е притеснителна и е необходим голям ресурс. Както виждате, и помощ не идва от никъде. Надявам се… това, нали, вече е работа на правителството, те да вземат необходимите мерки.