Летният туристически сезон започва на 20 април
Летният туристически сезон започва на 20 април / netinfo

Председателят на Държавната агенция за туризъм Анелия Крушкова в "Седмицата" на Дарик

На 20 април се открива сезонът.

Да.

Защо толкова рано?

Защото искаме да се обърнем към всички нас и да кажем - хайде, време е за море, тръгваме на море, хубаво е в момента, зелено, топло видно, хотелите са отворени.

Добре, това удължаване с месец, даже два на сезона, което заради времето се получава...

Месец и половина, да.

Колко повече туристи очаквате да докарате?

Аз не мога да прогнозирам точно колко биха дошли, тъй като такова ранно отваряне на сезона до момента не е правено. Но все пак това беше нашата идея да се обърнем към всички нас и да кажем - нашето българско Черноморие е прекрасно в тези дни, много е спокойно, много е зелено, хотелите са отворени. Разбира се, със сигурност няма да можем да се къпем в морето, но все пак има чудесни хотели, които предлагат и спа услуги, и басейни, и всичко останало.

Тоест вие правите послание към българския турист?

Ние ще направим послание към българския турист с адекватни пакетни услуги, които наистина да бъдат нещо атрактивно за нас самите, да отидем на нашето Черноморие.

Има ли статистики каква част от българите ходят на почивка в България, каква част отиват навън? Аз се зачетох във ваше изказване, че все още България изнася туризъм.

Статистиката от януари месец например беше интересна. Януари месец тази година сравнен с януари предишната имаме плюс 7,4 процента чуждестранни туристи, пристигнали в България, но минус 11,6 български туристи, които отиват в чужбина. В крайна сметка в това няма нищо лошо. Всеки един от нас има добрата възможност видимо да посети друга съседна страна или друга по-далечна дестинация, но все пак бихме могли да се обърнем и към самите нас - заповядайте на нашето Черноморие.

Миналата година колко бяха туристите в България?

Над 5 милиона, 5 милиона 186 хиляди приблизително.

Добре де, а сега четох във вестници прогноза за 4 милиона?

Не, според мен не е вярна.

Колко милиона ще имаме?

Тази година очакваме също да има един прираст от порядъка на плюс 6,5 процента - колкото беше приблизително миналата година.

Това ще рече, че туристите ще станат?

Ще станат малко повече, но достатъчно качествени трябва да бъдат, разбирате ли? Дали ще бъдат пет или шест - въпросът е колко принаден продукт те носят в страната.

Така е. И стигаме до репликата на Ахмед Доган от тази седмица, че България се превръща в център за социалнослаби европейци. Съгласна ли сте?

Еднозначно не мога да кажа да или не, в крайна сметка това е въпрос на дискусия и наистина на усещане какво точно смятаме и как бихме дефинирали социалнослабите европейци. Ако наистина това са пакетните услуги, които предлагат някои от туристическите фирми, туристическите оператори, може би това са наистина социалнослаби европейци.

Но със сигурност не мога да се съглася, че това са на сто процента, тъй като сами знаете и вече достатъчно популярно е, че имаме нови, много качествени четири и петзвездни хотели - специално предимно в, например в спа туризма.

Усещането е, че идват бедни туристи.

Не съм съгласна, особено тъй като в крайна сметка това са друга категория хотели и те наистина не биха предполагали едно такова посещение на бедни туристи. Но все пак това е предмет на пакетна услуга, това е предмет на качество, това е предмет на атрактивно предлагане на туристическата услуга, разбира се, това е предмет и на преговори между частните компании, които са собственици на нашите курортни комплекси и чуждите туристически оператори, които поради някакви причини видимо ги пробиват тук-таме с ниски цени.

Добре, има ли в България реална представа какъв е туристът, който идва у нас?

Вчера във Велико Търново зададохме този въпрос.

Представям си в Монте Карло и Монако човек много ясно ще си даде отговор какъв турист ходи там или какъв е туристът, който почива на остров Капри например в Италия, където още римските императори са почивали. Това са много, много, ама много богати хора...

Съгласна съм, да.

...които могат да си купят яхта, даже да нямат, могат. А какъв е туристът, който идва в България? Не е ли това един работник от Германия, който си е спастрил пари за една почивка две седмици, идва на един пакет ол инклузив в четири, даже петзвезден хотел, нищо не си купува, яде всичко само в рамките на това дето си е платил, това спа, което има този хотел, изобщо не се натоварва, защото такива са му гостите, обаче други няма.

Да, донякъде сте прав наистина и такъв тип туристи посещават България. Наистина е така, факт абсолютен. Това е включително и до национална черта, но пак казвам - и до пакетно предлагане на туристическата услуга. Разбира се, тук например искам да вметна, че голям интерес имаше тази година от страна на руския пазар към България. Руснаците обикновено не идват на пакетни цени, така че ако те тази година, както са нашите очаквания, дойдат в много по-голям брой туристи това лято, може би ще се зарадваме на по-добри приходи.

А защо мислите, че ще дойдат много повече?

Защото последните две борси, които бяха в Москва, всъщност показаха един изключителен интерес към България. Тази година за нашите руски туристи, за руските туристи по принцип Турция и Гърция не е особено атрактивна, както и Египет. Те са се наситили донякъде на екзотичните дестинации, в които обикновено ги срещахме досега, и тази година наистина има много голям интерес към България, така че очакваме много руски туристи.

Откъде най-много ще дойдат туристи в България, от коя държава?

По принцип традиционно значи идват почти по равно от Германия, донякъде и от Русия тази година предполагам, че ще се изравнят. А иначе най-много туристи влизат от Гърция статистически, но това все пак са нашите южни съседи, които идват за кратък период от време.

Статистически са гърците?

Да.

А българите къде най-много ходят пак статистически?

Статистически най-много в Турция и оттам нататък вече единично на много различни места.

Как се отразяват визите тази година след влизането на България в Европейския съюз и промяната на статута на границите?

Визовият проблем, доколкото той съществува и доколкото не съществува, като цяло е изяснен. Ние сме в Европейския съюз, така че подлежим на всички задължителни процедури, които трябва да проведем във връзка с визите. Това касае, разбира се, страните от ОНД и Русия, които традиционно трябва да изваждат своите визи. Основно въпросите се свеждат до това може ли на границата да бъдат извадени, могат ли да бъдат примерно многократни и т.н., и т.н. Не, не може, има правила, които трябва да бъдат спазвани. Така че тази година за един дълъг списък от страни, които не са членки на Европейския съюз, Министерски съвет по-скоро ще приеме едно постановление да бъдат безплатни организираните туристически пътувания.

Само организирани?

Не говорим за бизнес пътувания и друг вид пътувания.

Добре де, ама организирано ли е ако си сам?

Не, това не е организирано.

Предполага се, ето дори това като начин на мислене. Предполага се, че ако ти си един богат човек, не че визата ще има някакво особено значение - там ще дадеш 30-50 евро, колкото струва, но, ако си един богат човек, ами тебе ще те дразни, руснак богат, да те накарат сега да ходиш да вадиш виза срещу 30 лева, а, ако се запишеш в една група с още сто руснака, които са по-бедни, тогава да не е безплатна. Защо трябва България да разделя групите? Ние пак насърчаваме бедните да идват.

Защото в крайна сметка наистина консулските служби имат определени правила и при тях внасянето на пакета от визи на хората, които ще посетят в група нашата страна, все пак се извършва от едно лице, което обикновено това е туроператорът. А в Русия е много строго дефинирано кои туроператори и при какви условия могат да работят, така че те за разлика от нас донякъде са поставили ясни правила какви са условията, на които туроператорите трябва да отговарят, и те наистина гарантират със своето поведение това, че тези туристи ще бъдат с валидни визи и те наистина ще бъдат обслужени както трябва.

Всъщност важният въпрос, който Доган задава тази седмица е - знае ли България как да привлече богатите туристи. От обяснението, което дадохте с визите, излезе точно така, че ние не насърчаваме индивидуалния богат турист - дори и самият този дребен факт за визите.

Индивидуалният богат турист, макар и руснак, всъщност е извън нашето пространство, което е европейското пространство, така че той подлежи на издаване на виза, както всеки друг.

А как насърчаваме индивидуалния богат европеец да дойде?

Когато предложим наистина една качествена услуга, която не е само хотела, в никакъв случай, тъй като има много хотели луксозни в цяла Европа, сами знаете, прекрасни хотели. Тук трябва да се предложи нещо атрактивно. Обикновено това е в сферата на културния туризъм или на спа услугите, или някакъв тип екзотично преживяване. Всъщност това е въпрос на усещане наистина от самите хотелиери и туроператори как да предложат своите пакети наистина да бъдат атрактивни.

Традиционно България предлага например участие в строителни работи по време на сезона на туристите - прескачане на изкопи, строителния шум. Тази година как ще бъде?

Тази година, включително ранното отваряне на сезона, предопределя наистина по-бързо да приключат тези строителни работи. Официално строителните работи пристигат...

Или по-скоро по-дългата съвместна работа.

Да, прекъсват на 1 май, официално е така, всички кметове са обещали, че ще издадат своите заповеди наистина, за да могат да прекъснат тези строителни работи. Но иначе нашето желание е наистина с отварянето на сезона, с изтеглянето му по-напред, наистина да бъде факт и приключването, по-ранното приключване на тези строителни работи, което се случи между другото в "Златни пясъци", тъй като там ще откриваме сезона. Те всъщност ще бъдат, как да кажа, добронамерени към нас и ще прекъснат строителните работи по-рано.

Какъв е механизмът, по който всъщност може да бъде накаран един предприемач, който не е сколасал, да си подовърши нещо по хотела, за да може да се включи от юни и той в печалбите?

В общи линии превозът с тежкотоварни автомобили и всички тези дейности са забранени. Довършителните работи със сигурност - да, но като цяло, след като има туристи, трябва да има и някакъв режим на поведение дотолкова, доколкото от тази година ние вече сме членове на Европейския съюз и всеки един турист от Европейския съюз ще има право да предяви рекламация.

Това е пожелателно малко, ама той ще предяви рекламацията, ще предяви.

Ама не, напротив, това е чисто финансово.

Ще я предяви срещу съседа дето си е свършил хотела тая рекламация.

Не, напротив, съседът няма да я плати от собствения си джоб, той ще я предяви към съответния строителен обект.

А и вие мислите, че всъщност ще се оправят взаимно по тези.

Финансовата страна винаги е фактор или лост по-скоро, който не е за пренебрегване.

Тоест разчитате взаимно да се оправят предприемачите?

Не, аз разчитам на това, че наистина всички ние ще защитаваме по-добре нашето право да почиваме и вече имаме наистина права, които ни дава законът за потребителите, срещу такива нередности да рекламираме.

Инфраструктурата - почват ли ремонтите по пътищата по морето, които традиционно се развихрят с пълна сила точно до най-посещаваните курорти, точно през лятото?

На този въпрос не мога да дам особено конкретен отговор, тъй като знаете, че инфраструктурата е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Има страшно много отсечки от пътища, които би следвало да бъдат подобрени преди сезона.

Защото иначе това са дупки и той е един омагьосан кръг.

Да, защото става иначе един омагьосан кръг. Наистина тук-таме със сигурност ще бъдат подобрени чувствително условията на пътуване, но със сигурност това няма да бъде навсякъде и до всички курорти, които ние посещаваме през лятото.

Летищата ще поемат ли туристите, които ще дойдат, тези над 5 милиона туристи?

Да, всички ние проведохме срещи с всички летища. Значи всички летища са готови или поне така дефинираха своята готовност. Те ще направят включително и собствени временни приемателни пунктове, ако мога така да кажа, както предишното лято, включително се говори за разширяване на летищата на Варна и Бургас, което обаче няма да бъде факт тази година. Но като цяло ние имаме уверението, че всичко това ще мине без главоболия, няма да има проблеми.

Има ли условия за богати туристи на нашите летища? Каца един човек, който е свикнал с бизнес класата, със специални салони, разбира се, въпросът е риторичен, защото няма това, което има по големите летища...

Не, няма категорично, да.

...или по летищата на туристическите центрове по света.

Има условия вече за кацане на частни самолети, които при една определена организация наистина могат да докарат тези богати клиенти в България.

А като сграден фонд?

Като сграден фонд, знаете, новото летище вече е факт така или иначе в София. Да, Варна и Бургас със сигурност са малки, те не могат да поемат голям брой, безкрайно голям брой туристи. Говорим за сезонна все пак работа, а иначе всяко едно от летищата, разбира се, имат своите ВИП зони, добри или лоши, те съществуват.

Друг инфраструктурен проблем. Пречиствателните станции - и това, което всъщност чужденците не знаят, че всъщност българските курорти или нямат, или имат много остаряла и съвсем недостатъчна канализация и така да се каже се почива върху собствените отпадни води.

Общ проблем почти на цялото Черноморие, тъй като огромното строителство, което се извършва в последните две години и изпревари инфраструктурата, като цяло, а видимо държавата няма да може да поеме, доколкото разбирам от изявлението на Министерството на регионалното развитите и благоустройството, изграждането на всички пречиствателни станции.

И тук включително и моят разговор с големите курорти беше в такава посока - така или иначе има пари от Евросъюза, които трябва да бъдат усвоени, просто нека една част от тях с, разбира се, активната позиция на тези курортни комплекси, на неправителствените организации да участват във финансиране на тези пречиствателни станции. Видимо държавата няма да може да успее да покрие всички пречиствателни станции.

Ще има ли курорти без лекари с договори с Националната здравноосигурителна каса, при които и българските, и европейските туристи, като покажат, че са осигурени в България или в държава-член на Европейския съюз, да бъдат лекувани безплатно?

Тук говорим единствено и само за медицина по необходимост. Това е спешната помощ, в която наистина ние безусловно и без никакъв коментар трябва да осигурим здравна помощ. За тази цел ние направихме една среща с Министерство на здравеопазването, което ясно дефинира всички задължения на лекарите по Черноморието. Тяхното задължение е едно единствено нищо не се променя в тяхната организация. Те просто трябва да сключат договор със здравната каса, ако искат, разбира се, в последствие да получат своите пари.

Да, обаче там лекарите печели много и съответно явно плащат и наеми на курортите и в това е далаверата. Пада ти един чужденец вдигнал кръвно и му взимат 8 лева, знам за един курорт, взимат 8 лева, за да ти измерят кръвното.

Ако кръвното е спешна неотложна помощ, значи...

Става дума примерно - лошо му е, почервенял, ще мре, нали трябва да му кажат кръвното паднал ли е, вдигнал ли е, нали.

Тогава със сигурност попада в тази графа. Да, съгласна съм с вас.

Сега ще му взимат ли 8 лева или няма да му взимат?

По принцип не.

И това го гарантирате за всички курорти в България.

Аз не мога да го гарантирам, но това са принципните положения. Така, както е обслужвано българското население безплатно в тази конкретна ситуация, така трябва да бъде обслужен всеки един гражданин на Европейския съюз. Говорим за неотложна медицинска помощ.

То и българското не беше така обслужване в курортите.

Иначе лекарите ще имат възможност, разбира се, да практикуват своята професия. Разбира се, всички тези от туристите, които имат своята застраховка, ще могат да ползват своята застраховка, но тя не е задължителна, говорим за медицинска застраховка, тъй като тя остава задължителна само за страните, които са извън Европейския съюз. Всички останали граждани, които идват от Европейския съюз, нямат задължения вече да правят медицинска застраховка.

Аз честно да ви кажа не разбрах много. По принцип казахте как е, а конкретно как ще бъде? Кой ще контролира, ще се създаде ли реално задължение, свързано със санкции или това не ни…

Министерство на здравеопазването има ангажимента да осигури, първо, мобилни линейки. Второ, да осигури наистина организация на медицинската помощ и трето, да осигури място, където тези лекари да извършват тази медицинска помощ. Ако нашите хотелиери искат като бонус, като допълнителна част от техните услуги, да имат лекар в своя хотел, да, те могат да направят това и това са вече частни взаимоотношения между нашия хотелиер и съответния лекар "х", който трябва да пребивава цяло лято в определено помещение в този хотел.

Защото аз четох едни обяснения, че ще се разчита хотелите без лекар с договор със здравната каса, че ще губят, като се разчуело за това, което звучи доста несериозно като очакване.

Не, значи несериозно е, тъй като тук не го делим на хотели, които са без лекар или хотели с лекар. Мястото на лекаря не е в хотела. Мястото на лекаря е в медицинския център, който обаче с течение на годините е придобил съвсем различен статут и в момента наистина медицински центрове има в много малко точки на нашето Черноморие. Там, където са запазени курортите като цяло, както например Албена, има медицински център, но там, където са разпродадени на парче всъщност всичко е изчезнало.

Той въпросът е като има медицински център, той да е свързан с картата, нали. Това е големият въпрос.

Това е вече взаимоотношенията между доктор, между лекар и здравна каса. Значи практикуването на лекаря обособява подписването на договор със здравната каса.

Колко идват в България заради забележителностите й, на културен туризъм?

Културен туризъм ясно дефинирано не можем да кажем точно колко туристи има. Броят съвсем не е голям и всъщност това беше и една от задачите на нашето национално туристическо изложение културен туризъм, което протече в рамките на четири дни и приключи вчера във Велико Търново. Целта е наистина да популяризираме културния туризъм. България е все пак една страна, която е на трето място в Европа по културни паметници след Италия и Гърция. Това са нашите културни паметници, които се намират на нашата земя, те не са откупени, те не са откраднати, те не са окупирани или каквото искате да кажем по тази тема. Те са нашите, така че ние трябва наистина много атрактивно да ги представим.

И как го виждате на практика това популяризиране? Гърците са образец.

Да, те са абсолютен образец, да.

Един камък намерят, обградят го, вземат пари от Евросъюза, доиззидат го и го нарочат, че е на 2500 години, измислят му веднага легенда, че някой е седял на него, никой учен не спори с това и вдигат луд шум в целия свят. Ние как ще го направим?

Да. Със сигурност културният туризъм не може да се приравни към историческата забележителност, защото всяка една историческа забележителност, за да стане културен обект, посетен от турист - било то българин или чужденец, трябва да бъде социализиран; това означава, че трябва да бъде най-малкото добре експониран, най-малкото добре рекламиран, също така, разбира се, да има необходимото оборудване - тоалетни, път, разбира се, всичко останало обаче е въпрос на бизнес усещане.

На Перперикон още ли се пълзи по едни урви, пътечки?

Да, пълзи се по урви и пътечки.

Като е толкова ценен този Перперикон, защо не го направим като хората?

Това е въпрос наистина на едно решение, в което Държавната агенция по туризъм, тази години ще облагородим, ако мога така да кажа, иначе официално се казва социализираме, да кажем например три обекта, които са случайно избрани или по-скоро неслучайно, но добре определени, така че наистина те да имат вид, в който трябва да имат, за да могат нашите туристи да могат да ги посетят. Всичко останало просто са исторически забележителности, но нищо повече.

Ще се внасят ли кадри от чужбина за туризма, защото няма достатъчно в България, каквито предположения направи заместник председателя на ДПС Лютви Местан тази седмица?

Проблемът с кадрите е проблем номер едно, който поставят всички представители на туристическия бранш. Видимо липсата на кадри е осезаема - и то не само за обслужващ персонал, също така за мениджърски кадри, тъй като, за да стигнем до обслужващия персонал все пак някой трябва да ги ръководи тези всички хора. Вариантите са два.

Първият вариант е да се открият училища, които наистина да подготвят такъв тип кадри, които да бъдат дъщерни дружества на чужди университети и училища. Другият вариант, който изрази министър Даниел Вълчев, е все пак хотелиерите дават милиони за построяването на един хотел и със същия успех биха могли да дофинансират или да финансират училищата, които подготвят такъв тип кадри. Така, както те искат, така, както те предполагат, че трябва да бъдат обучени. Така че имаме потенциал според мен.

В България хората трябва да бъдат обучени, трябва да бъдат, как да кажа, ангажирани с туризма, който макар и сезонен, но ние имаме борбата и, как да кажа, амбицията да направим България дестинация за четири сезона и тогава вече няма да имаме сезонност на заетите в туризма. Това е въпрос на наше виждане, разбира се, винаги съществува опасността, че когато ги обучим те ще отидат някъде другаде да работят.

Защо ще сменяте жълтата роза като рекламно лого?

Не сме казали такова нещо. Като цяло жълтата роза така или иначе вече няколко години е на пазара, най-грубо казано.

Не искахте ли да правите конкурс за ново лого или не са ви разбрали?

Това беше дискусията вчера - е ли, има ли усещането, че трябва да се направи ново лого или не?

Има или няма усещане? И вие какво усещане имате?

Ами да ви кажа честно около 80 процента от нашите представители на туристическия бранш казаха, че искат да се направи такъв конкурс за ново лого. Моето мнение е следното: може би трябва да се направи; ако не харесаме ново лого, разбира се, остава розата.

Искате ли да ставате министър?

Не.

Трябва ли да има министерство на туризма?

Въпрос, който не мога да дискутирам. Първо, не е в моите права. Предполагам, че да - дотолкова, доколкото трябва да има тежест на вземаните решения и наистина да има, как да кажа, контрол върху това, което се прави в туризма.

Сега ще започнем дебат за евроизборите. Конкретно измерение за интерес на българите е решението от седмицата роумингът в рамките на Европейския съюз да бъде 40 евроцента за повикване и 15 евроцента за приемане на обаждане, от която и да е европейска държава. Това е революция в този сектор, ако наистина се сложи горен таван. Ще стане ли и в България? Вие като председател на Агенцията за туризъм ще говорите ли с мобилните оператори да гарантират на чужденците, които ще дойдат тук на почивка, че ще говорят наистина със своите страни за максимум 40 евроцента роуминг или България ще се окаже пак някакво изключение, което ще се изхитри и няма да спази решението на Евросъюза.

Честно казано не съм запозната точно с тази материя, но разсъждавайки на глас, не виждам как, ако се вземе общо решение за Европейския съюз, как България ще се изхитри.

Със сигурност това не може да се случи, ако бъде взето такъв тип решение, иначе аз приветствам всяка форма наистина на намаляваме на нашите телефонни разговори в чужбина, пък и защо не на чужденците и на чуждите туристи в България.