Културното министерство: Доставчиците на интернет да следят за авторските права
Културното министерство: Доставчиците на интернет да следят за авторските права / снимка: sxc.hu
Културното министерство: Доставчиците на интернет да следят за авторските права
31344
Културното министерство: Доставчиците на интернет да следят за авторските права
  • Културното министерство: Доставчиците на интернет да следят за авторските права

Доставчиците на интернет услуги да следят за това дали потребителите споделят по между си в сайтовете музика, книги и други авторски произведения. За тази дейност доставчиците да получават пари от продуценти, звукозаписни студия и издатели. Тази мярка за справяне с нарушаването на авторски права в интернет предлага  Георги Дамянов, директор на дирекция „Авторско право" в Министерството на културата.

Повод за предложението му е акцията на ГДБОП в края на юни срещу виртуалната библиотека „Читанка инфо" (chitanka.info) , която спря да работи след като полицията иззе сървъра й. Часове по-късно обаче библиотеката, която съдържа хиляди произведения на български и чужди автори, се появи и на друг адрес - chitanka.gdbop.com. Акцията на спецполицаите тогава взриви форумите, блоговете и социалните мрежи, а в интернет се завихри и петиция в подкрепа на създателите на електронната библиотека. Ето какво каза Георги Дамянов за това защо МВР атакува сайта, който привлича хиляди четящи и възможно ли е в интернет да бъде спазен закона за авторското право:

Защо институциите се обявиха срещу chitanka.info?

Тези сайтове не са легални. Какво значи легален? Тук имам един въпрос от един г-н, който казва „вие какво направихте, затворихте chitanka, където едва ли не младите хора, които не са израснали с книгата в ръце и тя не им е любимо занимание, могат да прочетат нещо в интернет и вие като затваряте тези библиотеки, прекратявате им достъпа до тези произведения". Да, това е така, но има правомощия, които са дадени от закона на автора. При всички случаи, за да се качи едно такова произведение, дори и литературно в интернет трябва да има съгласието на правоносителя. Ако изхождаме от гледната точка на закона трябва да се иска съгласието на носителя на права да се качи неговото произведение в интернет, за да бъде то ползвано от читатели и от хора, които сърфират в интернет. Същият този пример е chitanka. Аз отсъствах през тази седмица, но разбрах, че е била спряна. После обаче се е появила на друго място. Това е опит за игра на котка и мишка. Правоносителите бяха поставили въпроса. Издателствата и авторите - направете нещо, наши произведения се качват незаконно.

Те досега оплаквали ли са се , например Асоциация Българска книга, големи издатели?

Те са се оплаквали и до нас, и до БОП. Те са действали правилно.Това, че при неспазване на закона има някой, който би извлякъл полза от това като чете в интернет, съжалявам, но като не е законно няма да четеш в интернет или ще го четеш докато е там.

Не е ли време да се помисли за някаква законодателна уредба, която да регламентира работата на подобен тип сайтове?

Трябва да се изхожда от закона, а не от работата на сайтовете. Понеже всички вече изхождат от там. В интернет всичко е свободно, всичко е възможно. Законът ни пречи ние да си общуваме по между си. Преди всичко сложете закона, за да каже той. Лошото е друго - законът го казва, само че технологиите изпреварват законодателната дейност.

Не е ли време да се изравнят?

Да се изравнят, ама как да стане. Дори една акция срещу някакъв сайт, той се появява след два дни на друго място. Според мен интернет доставчиците трябва да бъдат включени в цялата схема, което те засега отричат и казват „ние нямаме нищо общо с това какво правят нашите клиенти по между си".

Какво трябва да бъде тяхното участие? Ще носят ли наказателна отговорност?

Не, нещата са много различни, но трябва да има неговата съпричастност - ако някой носител на права се оплаче и каза „мой произведения са качени в интернет, аз не съм дал съгласие, моля направете нещо", самият доставчик би трябвало по някакъв начин да може да ограничи достъпа до тези произведения. Самите интернет доставчици могат да следят какво се изпълнява, какво се тегли, какво се използва и да дават сведения на правоимащите, срещу което да им се заплаща някаква такса. Досега никой не е направил такава връзка. Може би само във Франция има един закон, който Саркози каза, че ще го прокара за участие на интернет доставчици. Той се казва три пъти клик. Първият път, когато кликнеш върху такова произведение да го сваляш, което е в пиратски сайт, бъдеш предупреждаван, втория път биваш глобяван и третият път вече ти се ограничава достъпът до интернет. Нямаме сведения как ще работи тази система, но съм сигурен, че технологията отново ще обезсмисли този закон, защото той е свързан със създаване на специална администрация. Има разработен проект, но как ще стане самото приложение, което е най-трудното, все още не сме наясно.