ЕК: Затварянето на фришоповете ви бе правилното решение
ЕК: Затварянето на фришоповете ви бе правилното решение / снимка: DarikNews

Преди дни Европейският парламент взе решение, в което се подкрепя запазването на безмитните магазини по външните граници на Европейския съюз, като в същото време се внася повече яснота в правилата на безмитната търговия. Идеята е да бъдат запазени безмитните магазини на регионалните летища и външните сухопътни граници на ЕС, като в сила остане и възможността за закупуване на безмитни стоки по време на всички етапи от пътуване със свързващи полети, чието крайно местоназначение е трета страна. Логичният въпрос тук е дали решението на ЕП означава, че България може да отвори наново магазините си на границата с Турция и Сърбия, които бяха затворени преди известно време. За отговора на този въпрос потърсихме говорителя на ЕК Марк Грей:

ЕП взе решение, според което безмитните магазини по външните граници на ЕС ще бъдат запазени – и правилата за управлението им ще бъдат обновени. Това значи ли, че България може да води преговори за повторно отваряне на своите магазини на безмитна търговия по границите с Турция и Сърбия, които бяха затворени преди известно време?

Мисля, че е важно да се подчертае същността на взетото решение – съществува единомислие между отделните страни членки на ЕС по въпроса за безмитните магазини. Позицията на парламента не е със задължителен характер, в този ред на мисли, тя е резолюция, която изразява позицията на парламента. Но смятам, че е много ясно едно: по отношение на позицията на страните членки и позицията на комисията, има яснота.

Казвате, че тази позиция не е обвързваща. Това значи ли, че ако България изрази волята да ги отвори наново, тя има правото да го направи – вероятно при по-различни условия?

За да бъда напълно открит с вас, смятам, че позицията на българското правителство и позицията на комисията са идентични по този въпрос. На първо място, че и двете страни са загрижени за потенциалното влияние на безмитните магазини и бензиностанции върху тези граници – с Турция и Сърбия. Защото те представляват потенциален източник на корупция и организирана престъпност. По тази причина българското правителство взе решението да затвори тези магазини, комисията незабавно приветства това решение и ние продължаваме да споделяме възгледа, че затварянето на тези магазини беше правилното нещо, извършено в правилния момент. Все пак не Европейската комисия е тази, която трябва да диктува решения на българските власти. Вече изразихме нашето мнение достатъчно ясно – че именно закриването беше правилното действие. Не съм виждал индикации, които да предполагат, че съществува намерение тези магазини да бъдат отворени отново. Смятам, че по един или друг начин е важно това да бъде поставено в следния контекст: в момента по 24 часа на ден се занимаваме със световната икономическа криза. Работим, за да направим всичко възможно, за да се придвижим от състояние на криза към икономическо възстановяване. По тази причина ми се струва, че енергията ни е насочена към това да преценим как да отговорим на финансовата криза, вместо да се опитаме да разнищване наново въпроси, които, на първо място, вече са разгледани, и номер две, във връзка с които и българското правителство, и ЕК, имат ясно представа за нуждата да преразглеждат решения, които вече са взети.

Да поговорим тогава за решението, взето от ЕП – да разбираме ли, че то е със статут на съвет?

Определено статут на съвет. Парламентът има възможността да дава мнение, което има статут на съвет. Искам да подчертая, че не аз съм този, който трябва да пояснява причините за вземането на решения от страна на ЕП.

Има ли други държави от ЕС, които са затворили магазините си по границите и нямат намерение да ги отварят отново?

Не разполагам с такава информация. Това не е нещо, с което се занимаваме.

Какви са ограниченията на покупките, които е разрешено да се правят в тези магазини?

Ако бъда съвсем откровен, трябва да отправите тези въпроси към моя колега, говорителя по данъчното облагане и съм абсолютно сигурен, че тя може да ви предостави съответната информация.

Кога очаквате да се вземе крайното решение от страна на ЕП?

Страните членки вече взеха решенията си по въпроса, свързан с безмитните магазини. Парламентът прие своята резолюция. Смятам, че позициите на отделните страни членки са много ясни.

Следващият въпрос е свързан с още един текст от приетата от ЕП резолюция – че трябва да се избягва дискриминация по отношение на тези магазини. Как ще стане това, според вас?

Не е моя работа да се опитвам да интерпретирам значението на изразени от ЕП позиции. Европейският парламент би могъл да представи своите причини и да отговори на въпроса защо са взели решенията, които са взели. Мисля, че това, върху което сме фокусирани тук е, че по отношение на България имаме много специфичен случай. Вече изразихме нашата загриженост и приветстваме факта, че правителството отговори на нея. За нас въпросът с безмитните магазини в България е решение, което реално беше взето и което не очакваме да бъде преразглеждано.