Българските интереси в Латинска Америка и Шенген
Българските интереси в Латинска Америка и Шенген / netinfo

Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев в "Седмицата" на Дарик.

Добър ден и мога да кажа вече ние с вас сме братя по съдба. Бяхме в един самолет заедно на път за Мексико.

Ще говорим за българските интереси в Латинска Америка. Защото съм сигурен, че много наши слушатели, имаше и коментари в пресата, сега, що ще България в Латинска Америка. Ние в края на краищата да не сме Испания да откриваме Мексико. Защо трябва да се ходи до Мексико? Защо трябва да се ходи до други държави от този регион? Вие сте ресорният заместник външен министър.

Трябва да се ходи до други държави, трябва да се гледа извън ЕС. В момента България изнася близо половината от своята продукция за ЕС и внася също половината от вноса на България също от ЕС. Както всички други държави, вие виждате президента Саркози, виждате канцлера на Германия как търсят нови пазари по целия свят. Ние също трябва да правим това.

Какъв пазар можем да имаме в Мексико, за какво?

Интересно е, че Мексико се отваря все повече към ЕС. Има спогодба за облекчаване на търговията между ЕС и Мексико, което в момента се използва доста активно. Мексико в момента изнася по-голяма част от своята продукция, а това са руди, автомобили, електроника, към САЩ. Но тъй като тяхната икономика е на доларова база, това означава, че техните, продукцията, която те произвеждат, е изключително конкурентоспособна, т.е. тя е доста евтина. Така че, първо, те имат интерес да използват България като база за навлизане в ЕС и, второ, мексикански фирми, регистрирали се тук, в България, ще имат достъп, разбира се, отново до европейските пазари.

Стокооборотът обаче в момента е нищожен.

Стокооборотът ни пада, стокооборотът ни пада и затова беше толкова важно това посещение и аз се надявам то да се осъществи.

А изобщо в Латинска Америка какви интереси България има?

В Латинска Америка България има интереси да използва една от тези държави, може би Мексико е най-подходящата, отново за врата за своя износ към Латинска Америка.

Какво ние можем, вносът, това, което четох като се готвих за темата за "Кремиковци", е, че ние внасяме включително руди чак оттам.

Ние внасяме руди, интересно, внасяме автомобили от Мексико, защото знаете, че голяма част от американските модели се сглобяват в Мексико и идват направо от Мексико в България. Това са крайслер, това е форд, даже фолксвагени има, които се сглобяват в Мексико. Така че част от автомобилите, които идват в България, са сглобявани в Мексико и се водят като внос.

А ние за какво разчитаме за пазар там?

Ние разчитаме най-вече от гледна точка на нашата електроника, системи компютърни.

Може ли да издържим конкуренцията на американците? Те са там обща граница. Ние къде ще тръгнем? Пак в рамките на шегата, не може да стигнем дотам, а камо ли да занесем нещо.

С президентския самолет не може да се стигне. Надяваме се с друг да стигнем. Но, не, има потенциал, имаме потенциал там. Много от нашата консервна промишленост също е имала добри пазари преди години. Отново можем да стъпим там. Тоест това е един неразработен огромен пазар, който до момента доста е пренебрегван от нашите.

Тоест България има проблем с това, че европейският пазар е много регулиран и в известен смисъл е и затворен, и затова трябва да търси варианти извън Европа.

Определено да. Близкият изток, Африка, Латинска Америка особено е един пазар, който е абсолютно непознат на българския бизнес, който става вече доста конкурентоспособен на европейска земя. Виждате, че българският бизнес се разраства. Има инвестиции и в региона, има доста по-голям вече износ и в Европа. Но неразработените пазари са тези.

Регулирани ли са ни отношенията? Имаме ли спогодби?

Имаме доста спогодби за подписване. Значи, ние започнахме да работим отново за провеждане на това официално посещение на президента Първанов с делегацията в Мексико. Говорим за дати между 8 и 18 май, като искаме още повече да разширим това посещение, да включим в него и Аржентина, и Перу.

Няма ли през май среща Латинска Америка - ЕС в Перу?

Точно така, точно така. Това е нашата цел, да обединим няколко събития в това едно посещение. Да се отиде първо до Аржентина. Там има доста спогодби, които трябва да се подпишат. Това е за икономическо сътрудничество, споразумение за търговското морско корабоплаване, за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, за въздушния транспорт. Виждате, все сериозни спогодби. След това да се отиде до Перу, където да се участва в срещата на ЕС и останалите.

Там ще отидат и други президенти и министър-председатели на европейските държавите.

На среща на високо равнище ЕС, Латинска Америка и Карибския басейн, изключително важна среща. Още един път казвам, всички държави от Латинска Америка са в различен стадий на подписване на спогодби с ЕС, т.е. техният интерес е към ЕС и ние не трябва да изоставаме в това отношение. И, разбира се, да приключим с Мексико, където също имаме няколко споразумения за подписване. Това е спогодба за икономическо сътрудничество, спогодбата за морския транспорт, за трафика, за борба с незаконния трафик на дрога и химически прекурсори. Изобщо виждате, че имаме доста работа по правната ни база от гледна точка на подобряване на бизнеса.

А спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, за да тръгне реален бизнес?

Изпратили сме и в Аржентина, и в Мексико нашето предложение за подписване на такива спогодби. Признавам, че за момента Аржентина не е отговорила, т.е. се въздържа за момента да подпише такава спогодба.

Защо?

Нямаме обяснение. Ще продължаваме да натискаме. Имаме време да подготвим такава спогодба, обяснението е по икономически съображения. Единствената информация, която получихме от тях, е тази. Мисля, че можем да се преборим по този въпрос.

На аржентинския и Перу пазара също разчитаме на износ на електроника и…

Електроника, консервната промишленост.

Да, на консерви, те са големи производители на примерно животинска...

Животинска, да.

Царевица има аржентинска.

Да, но тяхната царевица знаете, че не може да влиза в ЕС поради различни забрани. Така че техният основен пазар е САЩ. Знаете, че генномодифицираната продукция не е разрешена за внос в ЕС, така че те нямат...

Тоест ние залагаме на това, че нашата продукция, вече регулирана в ЕС, е с много повече качества.

И отговаря на европейските стандарти. А подписването на спогодби за облекчаване на търговските отношения между ЕС и тези държави подпомага точно това.

Тоест 8 - 18 май втори опит.

Работим по този въпрос.

Пак ли през Азорите?

Не мога да кажа откъде. Междувпрочем имаше два варианта за маршрут на президентския самолет. Единият беше този, който с вас заедно пробвахме да преминем.

Най-добре сухопътен да се търси...

Няма такава връзка. Вторият опит надявам се, че този път ще бъде през Канада.

То горе там съвсем малко трябва да се прелети над океана.

...Земята е кълбо, т. е. тази отсечка от Европа над Канада надолу към Латинска Америка всъщност е и по-кратка.

Вие сте член на правителството, отговаряте за външните отношения, имате отговорности в тази област. Според вас този случай ще доведе ли до бързо решение, така че България да не се излага повече?

Искрено се надявам да стане това, защото не знам в историята не само на българските дипломатически отношения, но и на световните, да има отменено посещение на президент заради счупен самолет, наистина това нещо не трябва да се повтаря, защото дава лош имидж на държавата.

Получихте ли, какви са коментарите от Мексико, понеже вие държите оперативната връзка във външно министерство?

Има някои неустойки, които трябва да се платят по вече поети ангажименти за настаняване на делегацията, знаете, кетъринг и т.н.

Да, българският президент щеше да дава прием за българската общност в Мексико сити.

Всичко това беше организирано, платено, предплатено, да, така че там имаме малко проблеми от този финансов...

Не, а самите мексиканци как реагираха?

Но иначе, не, проявиха разбиране, абсолютно нямаше коментари от тяхна страна. Работим усилено по новото посещение. Министър Калфин изпрати благодарствено писмо на своя колега, министъра на външните работи на Португалия за прекрасната работа и добро сътрудничество на португалското правителство на Азорските острови.

Истината е, че четох коментари, че бавно сме се били прибрали. Истината е, че се организираха много бързо. А самолетът, с който пътувахме, вътрешните техни линии, той все едно влизаш в Европа, след като си бил в нашия самолет.

Прекрасен самолет, да, да, прекрасен самолет.

В друг свят.

Междувпрочем тука да се отбележи, че същият такъв самолет "Ербъс 310" летеше от България, от София до Ню Йорк 1991 г., т. е. България имаше такива самолети 17 години назад. Така че и ние имахме хубави самолети преди.

Сега ще си купим пак.

Надявам се.

Да обсъдим сухоземното движение в Европа, в Шенген. Г-жа Грънчарова не отговори много категорично на въпроса кога пада Шенген, кога тоест влизаме в Шенген и падат всякакви бариери пред българите да се движат.

МВР, съгласувано с Министерството на външните работи, подписа спогодба с Европейския съюз, в която се дава датата март месец 2011 година за влизане на България и Румъния в Шенген. Ако си спомняте, България беше дала дата 1 януари 2011, а Румъния беше дала дата 1 януари 2012. Ние успяхме в много добро сътрудничество с румънците да изтеглим тяхната дата напред и ние всъщност да преместим нашата дата с два месеца назад, за да постигнем взаимен компромис, така че март месец 2011 година България премахва границите си между другите страни, членки на Шенген.

Какво оперативно трябва да се върши, вие какво вършите в момента?

Ние, разбира се, трябва да оправим лицето, така да се каже на Шенген, защото консулските служби на Министерството на външните работи по света са всъщност лицето на България, т.е. вече и на Шенген, където е външният свят. За това нещо сме заделили около 6 милиона лева от бюджета на министерството, отделно има и европейски програми, които също заделят пари. Започваме сериозен основен ремонт и преустройство на нашите консулски служби да отговарят на шенгенските изисквания.

Къде?

Като начало в десет наши мисии - в Скопие, Ниш, Белград, Кишинев, Киев, Санкт Петербург, Москва, Истанбул, Анкара, това са първите... Одеса, това са първите десет мисии, които ние ще трябва да подготвим, защото шенгенските ни колеги идват на проверка тази година и от тези десет мисии, които ние сме дали, те ще проверят две. Ние не знаем кои ща бъдат тези две мисии, които ще бъдат проверени.

Каква е разликата между българска консулска мисия и шенгенска консулска мисия?

В момента разликата не е много голяма, но има много специфика в това. Аз посетих една вече проверена консулска служба - на унгарците в Белград. От подхода към самата консулска служба - да има достъп за инвалиди.

Нашите сигурно нямат.

Нашите в момента нямат, да. Да има табели, че вие сте наблюдавани от видеонаблюдение. Ние имаме видеонаблюдение, но нямаме такива указателни табели. Това означава, че според европейските изисквания трябва да информираме хората, че те се наблюдават. Отделно трябва да има биометрични гишета, т.е. гишета за събиране на биометрични данни, десет пръстови отпечатъка плюс снимка на всички...

От 2011 година ще се взимат в шест наши консулства в страните от Северна Африка ние вече събираме такива биометрични данни, но все още не ги споделяме, не ги разменяме като информация със страните - членки на ЕС, защото все още не сме подкачени, така да се каже, към тази система.

Тоест те искат да събираме биометрични данни и да сме вързани в система да ги пращаме в шенгенското пространство, за да сме част от него?

Това са две различни писти, по които бягаме, а те са успоредни. Първо, ние трябва да преоборудваме нашите консулски служби, това е номер едно. И успоредно ние трябва да създадем, както и министър Калфин информира, единен визов център в Министерството на външните работи. За какво става въпрос? Това ще бъде център, който ще е свързан директно с центъра на ЕС, така наречения ВИС, виз информейшън систем, и по този начин всяка една виза ще бъде изпращана като информация и споделяна с всички държави членки. Затова в началото на февруари пристигат от ЕС колеги, които ще донесат едни огромни, бих казал, машини, те са по 2.20 високи, по половин тон тежки, които трябва да бъдат закачени към нашите в момента сървъри. По този начин кодираната информация да се изпраща и разменя, така да се каже, с другите шенгенски страни.

Колко консулства има България?

Деветдесет и шест, от които, разбира се, първите 10, които трябва да бъдат преоборудвани, са в началото на годината.

А от тях, колко от тези консулства са си в самите европейски държави? Там ще трябва ли също да ги оборудваме?

Да.

В държавите от ЕС. Да, защото може пък да дойде нигериец да иска виза от Париж, нали, теоретично.

...все още той иска, все още иска, тъй като ние, нашата виза не е шенгенска. Тоест, ако нигериец с нигерийски паспорт има шенгенска френска виза...

А, той може да дойде тук.

Той все още не може, на него му трябва българска виза.

Но 2011 ще може, тогава излиза, че ние в ЕС консулствата няма да ги преоборудваме.

Да, ние само ще трябва да ги пооправяме малко, защото в Испания, където има огромна българска диаспора, консулството не отговаря на изискванията. Искам да ви кажа един куриозен факт. Аз отидох да го проверя. На съседните огради, на съседните сгради испанците са написали на български, на кирилица "не сядай на оградата". Явно, тъй като се събират толкова много хора в региона, да чакат да им дойде реда, разбира се, се разпростират, така да се каже, и по другите дворове и на испанците им е писнало, честно казано, от нашите да стоят, да висят по оградите и са написали на български този надпис. Взели сме мерки, строим нова сграда на посолството, а консулството ще поеме целия етаж, първи етаж, на старата сграда.

Тоест колко от тези 96 трябва да бъдат оборудвани до 2011, с десет повече, колко остават след това? Шест си имат, почти, казвате, тези биометрични данни.

Да, шест си имат. Десет остават. Мисля, че около половината, не мога да кажа точната бройка, но някъде около 40-45 трябва да бъдат преоборудвани.

И това България има пари и ще го направи.

Има пари и ще го направи, и ще спази срока 2011.

Друго нещо какво трябва да се свърши?

Това са първите две неща, едното е консулските служби по места, и другото е изграждането на единен визов център.

Който ще е в София.

Те всъщност са два. Единият визов център е по Шенген, а другият визов център е по ЕС. Шенген обменя данни за лица, а ЕС обменя информация за издадени визи, т.е…

Не може ли на едно място да ги турим двата и с един масраф да минем?

Не, това са две отделни системи, два отделни сървъра, две отделни връзки, това са две успоредни системи, но са отделни.

И трябва да са на различни места.

Не, може да са една до друга, но те ще бъдат автономни една от друга, т.е. няма да са обвързани една към друга.

Това вече се прави в българското външно министерство.

Прави се с много усилени темпове, защото бяхме предупредени, че ако ние не спазим сроковете тази година...

Тази година трябва да е готово?

...ще ни отложат за 2020, така че ние спешно вземаме мерки тази година да бъдем готови.

Защо тази жестокост сега - от 2011 за 2020?

Знаете ли, това е добре, защото ние мислехме, че ще ни оставят, така да се каже, на опашката, тъй като това е система, която се изгражда сега за всички страни - членки на ЕС, тя не е нещо старо. И ние мислехме, че България и Румъния ще бъдат, нали, последни в редичката за подготовка. Информираха ни, че няма да бъде така, т.е. ние сме в кюпа с всички други страни - членки на ЕС.

И общо правим системата.

Общо правим системата на един път, което всъщност е хубаво, защото не ни смятат за аутсайдери, т.е. вижда се, че ни слагат напред.

А консулските служби как практически вие трябва да ходите една по една и да гледате какво пише по оградите.

Аз лично посетих 14, продължавам сега между 13 и 15 февруари ще отида и до Одеса, и продължавам проверката. Лично аз я правя с екип, разбира се, от консулска дирекция.

И вие какво, имате снимки и описания как изглежда шенгенска консулска служба? Какво трябва да има в нея.

Точно така, имаме точен списък на какво трябва да представлява една консулска служба според шенгенските изисквания и просто отиваме и отмятаме това, което съвпада, и това, което не съвпада.

Добре, и сега отивате в Одеса?

Първо, на 4-и, между 4 и 8 отиваме да видим във Виена, Братислава, Будапеща и Прага техните единни визови центрове.

Това, което е в техните външни министерства.

Това, което е в техните външни министерства, тъй като, признавам си, до момента не сме виждали как са организирани техните визови центрове, тъй като те също в момента се изграждат. Отиваме да ги видим, идваме обратно, имаме работна група, на която аз съм председател, за изграждане на този център в България, използваме най-добрите практики на тези четири държави при нас. И след това продължаваме обиколката по консулските служби.

Аз съм оптимист.

И Мексико ще стигнем.

Мексико ще стигнем със сигурност.