/ iStock/Getty Images
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настоява годината да бъде обявена за форсмажорна в районите, поразени от сушата, съобщи на БТА председателят на браншовата организация Костадин Костадинов. По думите му с тази стъпка земеделските производители ще бъдат облекчени да декларират пред компетентните органи претърпените щети, а не всеки стопанин поотделно да доказва загубите от сушата.

Има райони в Добричка област, в които от два месеца не е валял дъжд и надеждите, че реколтата от слънчогледа и царевицата ще спаси годината, пропаднаха, каза браншовикът.

Костадинов коментира, че стопани в региона вече подават заявления да им бъдат признати като напълно пропаднали площи с фуражната култура. В резултат на засушаването зърнопроизводители жънат по 50-100 килограма слънчогледово семе от декар. Пазарът на пшеницата е в застой, като търговците предлагат изкупна цена като миналата година - 300-310 лева за тон, но тогава средният добив достигна 500 килограма зърно, а сега е 178 килограма, описва ситуацията в Добруджа председателят на НАЗ. Според него подобно е положението и в други райони в Източна България.

Костадинов добави, че за обявяването на форсмажорните обстоятелства като доказателство могат да се ползват данни от Националния институт по метеорология и хидрология за липсата на влага. НАЗ възнамерява и да проведе среща с Асоциацията на банките в България, за да бъдат облекчени стопаните, пострадали от сушата, с мерки за есенната сеитба.