Здравното министерство ще провери липсват ли онколекарства
Здравното министерство ще провери липсват ли онколекарства / Sofia Photo Agency, архив
Здравно министерство ще провери липсват ли онколекарства
52132
Здравно министерство ще провери липсват ли онколекарства
  • Здравно министерство ще провери липсват ли онколекарства

Министерството на здравеопазването ще провери липсват ли лекарства за лечение на онкоболни в резултат на откази за доставка на такива медикаменти от страна на фармацевтични фирми. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като откри обновената Клиника по ортопедия и травматология в болница „Света Анна" в София. Министърът посочи, че до дни ще бъде поправен и апаратът за лъчелечение в столичната онкологична болница.

Всички лечебни заведения в София, които разполагат с апаратура за лъчелечение, ще поемат нуждаещите се пациенти, докато се ремонтира техниката в столичната онкологична болница, увери Десислава Атанасова.

По отношение на онколекарствата министърът обеща, че ако се установят липси заради изтеглянето на отделни медикаменти от българския пазар, на пациентите ще се осигури заместителна терапия с други препарати. Атанасова съобщи също, че още 58 българчета ще се лекуват в чужбина чрез Фонда за лечение на деца.

9 от децата ще се лекуват в чужбина, а 16 ще заминат за продължителна терапия и контролни прегледи, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 28 деца ще бъдат подпомогнати в България, на други 5 фондът ще доплати лечението. Общият размер на отпуснатите средства е 1 164 874.36 лв. От началото на годината Фондът е одобрил за лечение 176 деца, като са предоставени близо 3,5 милиона лева.

Във връзка с обещаното увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ министърът обясни, че е говорила с вицепремиера Симеон Дянков. Засега обаче щели да се търсят варианти за повишаване на възнагражденията само със средства от Министерството на здравеопазването.