За невъзможен достъп до архитектурна среда от 1 януари се налагат санкции
За невъзможен достъп до архитектурна среда от 1 януари се налагат санкции / netinfo

При сигнал за дискриминация от страна на работодател за примерно пусната обява, която дискриминира, ние правим проучване в 30-дневен срок, ако не е достатъчен, го удължаваме с още 30 дни. При нас производството е бързо, без държавни такси. При подаване на жалбите сме длъжни да съдействаме и юридически. Това каза председателят на Комисrята за защита от дискриминация Кемал Еюп в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

При констатиране на дискриминация ако има виновна страна, санкцията е глоба. Започва от 250 лева и варира до 2000 лева, а при повтаряемост достига от 5000 до 10000 лева и до 20000 лева, допълни Еюп.

Но ако при обява за конкурс има дискриминационен текст, ние имахме такъв случай с МБАЛ-Пловдив, конкурсът се повтори, не беше финализиран. Имаше санкция глоба и дадохме предписания да не се повтори това, обясни председателят на комисията за защита от дискриминация.

Достъпността на архитектурната среда за инвалиди е един голям проблем, който вече от 1 януари подлежи на санкция и още преди Нова година пратихме предупредителни писма до всички органи местни и държавни, че от 1 януари подлежат на санкция и да предприемат необходимите действия, каза Еюп.

От много от тях получихме обратно информация, включително от много общини и министерства, като те ни предоставиха, грубо казано, план за действие, какво възнамеряват да правят. Разбира се, всички натрупани проблеми не могат да се решат от раз, но за ново строителство, и там, където са възможни преустройства, важното е да се работи по въпроса. Има институции, които даже не благоволиха де ни отговорят, обясни Кемал Еюп.

За миналата година ние имаме 68 взети решения, като 21 са влезли в сила, каза Кемал Еюп.