Искра Михайлова
Искра Михайлова / БГНЕС
"Възраждане" внася искане в президентството за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради възникнали заплахи за енергийната сигурност на България и настоява държавният глава да осъществи правомощията си в най-кратък срок. Това заяви в декларация от името на парламентарната група Искра Михайлова. Според партията, за да гарантираме собствено си оцеляване, трябва да помислим дали през лятото на 2023 г. да не напуснем ЕС.

Михайлова припомни, че на 2 декември т.г. служебното правителство временно е отменило решение от 29 юли 2022 г., с което управляващата тогава коалиция, е наложила забрана за износ на преработени петролни продукти от българската държава, влизаща в сила от 5 декември т.г. Това решение е в пълна противоположност на икономическите интереси на България, се казва в декларацията. Продуктите от суровини с произход извън митническата територия на ЕС добиват произхода на страната, в която се произведени, и към момента не попадат под никакъв европейски санкционен режим, подчерта Михайлова. Казано накратко - произведените у нас горива са с български произход и не подлежат на санкции, изтъкна тя. По думите ѝ, ако нашите европейски партньори не изискват подобни стъпки от нас, какво друго, освен комсомолска сервилност, представлява целият този фарс.

Парламентът наложи данък върху свръхпечалбите при горивата

От "Възраждане" предупреждават, че ограничаването на износа на нефтопродукти, произведени от руски суров нефт, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние на износния потенциал на страната ни, влошавайки необратимо търговското салдо и постъпленията от износ с всички произтичащи от това негативи за бюджета, посочи Иска Михайлова. Намаляването на производството на гориво и нефтопродукти щяло да създаде и значителен риск от дефицит на тези продукти за вътрешния пазар, което пък да доведе до увеличаване на цените им и ще засегне всеки един български гражданин.

Временната отмяна на решението на четворната коалиция е с давност до март 2023 г. и по същество не е решение на тежките последствия от влизането му в сила, посочиха от "Възраждане".

Ако трябва да сме стриктни към нашите общностни ангажименти, трябва да се лишим изцяло от руски газ, от руски суров петрол в рамките на следващите две години, да закрием половината си въглищни мощности в рамките на 4 години и някъде там да спрем да получаваме руско ядрено гориво за единствената си ядрена централа при положение, че ясна алтернатива няма, прочете Михайлова. Дали не е по-изгодно икономически, ако през лятото на 2023 г. просто напуснем ЕС, за да гарантираме собствено си оцеляване, завърши тя.
БТА