/ БГНЕС
Депутатите от комисията препоръчаха законодателни промени, за да се оптимизира работата на медията
В Българското национално радио са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства между отделните програми. Това са част от констатациите в доклада на временната анкетна комисия, създадена от парламента, за да проучи всички факти и обстоятелства около прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от медията.

Парламентът удължи срока за финансов одит на БНР

Комисията работи близо 6 месеца, а финалният доклад от работата ѝ бе приет с гласовете на 97 народни представители. В него депутатите посочват категорично, че не са открили данни за наличие на техническа причина за прекъсването на програма „Хоризонт“, случило се на 13 септември 2019 г. Според тях това е в резултат на изрично решение, взето вътре в радиото.

В доклада се посочва още, че има „индикации за осъществен натиск“ от страна за бившия вече шеф на медията Светослав Костов над репортерката Силвия Великова, но те се основават единствено на нейните твърдения и се отричат от Костов.

От втория път: Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков

„Пред комисията не са представени твърдения за осъществен политически или друг натиск от конкретни лица, партии или други образувания над ръководството на радиото или над отделни журналисти. Има твърдения за общ натиск над г-н Костов, които той отрича, но не се посочва от кого е осъществен такъв натиск, нито от г-жа Великова, нито от други лица, представили факти и обстоятелства, изнесени пред комисията“, пишат депутатите в доклада си.

В него те препоръчват на колегите си от постоянната Комисия по медии и култура в парламента да обсъдят възможността за внасяне на предложения за законодателни промени, които да помогнат за по-оптималното функциониране на БНР.

Недоволни от констатациите на доклада останаха депутатите от БСП, които не го подкрепиха в пленарната зала. Според левицата индикации за оказван натиск наистина има, на който може да бъде отдадено и напрежението в работата на обществената медия.

От ГЕРБ пък смятат, че медията работи свободно, а за това свидетелства и нейната „критичност към властта“, която понякога проявява. „Не изключвам възможността от вътре да се търси подкрепа за една или друга кауза“, смята депутатът Тома Биков.