Кандидатите за шеф на антикорупционния орган Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев (вдясно)
Кандидатите за шеф на антикорупционния орган Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев (вдясно) / БГНЕС
Депутатите изслушаха кандидатите за шеф на антикорупционния орган
96494
Депутатите изслушаха кандидатите за шеф на антикорупционния орган
  • Депутатите изслушаха кандидатите за шеф на антикорупционния орган
Депутатите изслушаха двамата кандидати за председател на новия антикорупционен орган. Т. нар. Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество бе създадена през декември с идеята да бори корупцията по високите етажи на властта. И петимата й членове обаче се избират от парламента, а двамата кандидати за председател Пламен Георгиев и Николай Николов са издигнати съответно от ГЕРБ и „Обединени патриоти” и от БСП.

Георгиев и Николов имаха на разположение повече от два часа, през които да убедят членовете на парламентарна комисия за борба с корупцията в своята дистанцираност от политическите сили.

Николай Николов
Николай Николов/БГНЕС

Изслушват кандидатите за председател на новия антикорупционен орган

Според Николай Николов работата му като председател на Комисията за конфликт на интереси била достатъчна заявка. "Дистанция от политическите среда, запазване на всички правила за независимост. Ако проследите работата ми като председател на комисията, ще видите, че е имало тежки санкционни процедури по отношение на различни политически партии", каза Николов.

Според Пламен Георгиев пък новият орган вече дори имал две съвместни операции с прокуратурата, които доказали, че работи. "Ако следите, след двете реализации, които направихме с прокуратурата, ще видите, че има пълно абстрахиране от всички политически партии", каза Георгиев.

Николов се закани да въведе софтуер, който да следи за злоупотреби при обществените поръчки: "Въвеждане на софтуер, който да проверява в началото големите обществени поръчки, примерно над 1 млн. лева в България, има ли между органа по назначаване и кандидатите по съответната обществена поръчка свързани лица, за да можем да убедим общественото мнение, че няма братовчеди в рамките на процедурите за възлагане на обществени поръчки".

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев/БГНЕС

Георгиев пък се зарече за строги критерии и проверки към всеки, работещ за комисията: "Ще се проверяват декларациите, които са по закон, декларациите за конфликт на интереси, декларациите за имущество. Ще се правят периодични тестове на знанията, ще се задават въпроси от психологическо естество. Също така планираме да се правят периодични проверки за употреба на алкохол, упойващи вещества".

Парламентът прие новия антикорупционен закон

Създаването на новия антикорупционен орган бе гласувано от парламента през декември. Той обединява няколко досегашни структури – Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за борбата с конфликта на интереси и дирекцията в ДАНС за борба с корупцията. Превръща се и в четвъртия орган, който може да използва СРС, без обаче да има разследващи функции. Това породи съмнения, че комисията ще може да събира безконтролно чувствителна информация и бе един от мотивите на президента да наложи вето над създаването му, което обаче бе отхвърлено от парламента.

Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Председателят, заместник-председателят, както и тримата членове на комисията се избират от Народното събрание. Мандатът на председателя е 6-годишен – само с година по-малък от този на главния прокурор.