ЦИК представи бюлетината и машината за гласуване, с които можем да упражним правото си на вот за парламентарните избори на 4 април
ЦИК представи бюлетината и машината за гласуване, с които можем да упражним правото си на вот за парламентарните избори на 4 април / Георги Димитров
Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров.

„Имаме също така районни избирателни комисии, които са обработили 99 или малко над 99% - липсват по един или два протокола. Това са Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, Ямбол, Русе, Шумен, РИК 24-София и РИК 25-София.

В останалите районни избирателни комисии продължава приемането на протоколите от секционните комисии. Има такива, които са с още доста нисък процент на приети и обработени – 50-60%. Това са около 5-6 РИК-а. Надявам се колегите да могат да организират процеса на приемане“, каза още тя.

Таня Цанева посочи също, че са получили писмо от омбудсмана Диана Ковачева.

ЦИК: ГЕРБ води, „Има такъв народ“ е втора политическа сила


„Днес не са пристигнали сигнали или жалби за нарушение, но току-що пристигна в ЦИК писмо от омбудсмана, което е адресирано и до ЦИК. То е насочено най-вече към районните избирателни комисии, към съответните общински администрации във връзка със забавяне предаването на изборните книжа в някои районни избирателни комисии.

С апел от омбудсмана да бъде направена спешна проверка в областните администрации и да се осигури необходимото на членовете на секционните избирателни комисии. Той е по-скоро за сведения, не за изпълнение“, посочи тя.

На 100% са обработени гласовете и на българите зад граница.

Вотът зад граница: Българите избраха Слави Трифонов


„В ролята си на Районна избирателна комисия Централната комисия вече е приела всички протоколи от чужбина, на страницата са публикувани и потвърдените резултати. Имаше няколко секции, най-вече европейски, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко позабави създаването на файла, но той вече е на страницата на ЦИК. Можете да гледате на резултатите като на окончателни, за гласуването в чужбина. Ние не изработваме протоколно, съобщаваме тези резултати като база данни“, каза още той.

Димитров коментира и приключването на гласуването в една от секциите в Лондон: „Нека да обясня, че в Лондон има 11 секции. Защо точно в една са се насочили повече избиратели - знаете, че те избират къде да гласуват индивидуално, могат да бъдат дописани в списъка, ще проучим може ли нещо да се подобри в технологията. Това, че е приключило гласуването преди всички, които са пред секцията, да гласуват, е отговорност на самата секционна комисия. Нямам представа дали сутринта натоварването в тази комисия е било такова, каквото е било в края на изборния ден. Има общ проблем – броят на комисиите в тези страни, които са извън Европейския съюз, е малък, съобразно желащите да гласуват. Ограничен е до 35“.

„Ние правим контролно – второ създаване на файл с резултатите. След това прогласуваме кое число е вярно, ако се явят различи числа. Така се създава файлът, върху който се определят избирателните резултати", обясни той.

Разбор на вота: Коя партия какви избиратели привлече?

„Кандидатите , особено водачите на листи, има повече от една – 2, регистрации, както е позволено. Те трябва в 3-дневен срок да са избрали едната от двете. Това е юридическа процедура. Така може да се персонализират мандатите, които надявам се към четвъртък ще знаем“, обясни още говорителят на ЦИК.

Той посочи, че машинното гласуване е било предизвикателство и сигналите, които са получавали, са изисквали време.

„Тъй като машинното гласуване беше някакъв вид предизвикателство, имахме няколко сигнала, но те са индивидуални. Например машината в секция 6-а в някой си район е дала някакъв вид дефект в някакъв момент, който избирателят е установил. Знаете, че няма как да приемем това като фактическо състояние преди да удостоверим какво точно се е случило. Имаме около 10 такива сигнала. Те се отнасят до индивидуално устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Нужна е техническа експертиза да разберем каква е причината. Няма как да я направим за 10 часа“, допълни още той.
 
Агенция "Фокус"