У нас съществуват големи различия в здравния статус и достъпа до медицински услуги
У нас съществуват големи различия в здравния статус и достъпа до медицински услуги / снимка: sxc.hu

В България съществуват големи различия в здравния статус и достъпа до медицински услуги между населението с различни доходи и между географските региони в страната, в сравнение с другите страни от ЕС. Това обявиха на обществен дебат по здравеопазване от БЛС, посочва БТА.

По данни на Лекарския съюз в някои области детската смъртност е сравнима със средното за ЕС равнище, като Силистра - 3,5 на 1000 живородени деца и София - 4.2 на хиляда деца. В други райони има значително по-висок процент на детската смъртност от средното за страната от 8,6 на хиляда, като Сливен - 20,5, Ямбол - 19,4, Шумен - 16.2.

Статистиката на БЛС показва, че само 10 на сто от жените на възраст 50-69 г. у нас преминават мамографски изследвания, в сравнение с 37 на сто в Унгария и 23 на сто в Латвия. Едва 18 процента от жените на възраст 20-69 г. са преминали профилактичен тест за рак на маточната шийка, в сравнение с около 35 на сто в Източна Европа и около 50 на сто в Западна Европа. Смъртността от рак на шийката на матката у нас остава висока.

От Съюз представиха проучване на домакинствата от 2010 г. и 2011 г. на Световна банка и Евростат, според което много домакинства у нас са ограничили допълнително разходите си за здраве в резултат на икономическата криза. 40 на сто от домакинствата с най-ниски доходи са спрели да купуват лекарствата, които трябва да приемат редовно /този процент средно за всички домакинства е 19 процента/, около 10 процента от болните не ходят на профилактични прегледи и не търсят медицинска помощ, а 5 процента прекратяват здравното си осигуряване.

По данни отново на Евростат от 2008 г. разходите за лекарства у нас представляват 35 на сто от разходите за здраве, спрямо средно 25 на сто за ЕС. Само 40 на сто от тези разходи са покрити от публични средства, 60 на сто са частни и от джоба на пациента и представляват 70 процента от разходите на домакинствата за здраве, което е в значителна финансова тежест за хората с ниски доходи. Проучвания показват, че 23 процента от хората не са имали финансови средства, за да си купят предписаните лекарства, а 56 на сто не са могли да купят поне едно от предписаните им лекарства, изплащани от здравната каса частично или напълно.