Съдиите предлагат промени в Закона за съдебната власт
Съдиите предлагат промени в Закона за съдебната власт / снимка: DarikNews.bg, архив
Съдиите с предложение за промени в Закона за съдебната власт
51517
Съдиите с предложение за промени в Закона за съдебната власт
  • Съдиите с предложение за промени в Закона за съдебната власт

Поредно предложение за изменение на Закона за съдебната власт изготвиха от Съюза на съдиите в България. Магистратите акцентират върху функционирането на Висшия съдебен съвет, конституирането му и избора на членове. Мнението на съюза е, че начинът, по който се избират членовете на ВСС, не позволяват висшият кадрови орган да управлява ефективно съдебната система. Недопустимо е кариерното развитие на съдиите да се решава от прокурори и следователи. По думите на Пенчо Пенев от съюза измененията в закона трябва да са предшествани от промени и в конституцията.

Да бъдат създадени две колегии в рамките на ВСС - една компетентна по отношение на съда и една по отношение на прокуратурата и следствието. Това разделяне се налага, за да се гарантира независимостта на съда, както и от спецификите на различните магистратски длъжности, обясни Пенчо Пенев: „Втората възможна промяна е да се предвиди в рамките на парламентарната квота по отделно избор на членове на ВСС за съдийската и за прокурорската колегии. Нови правила за номинация на кандидатите от парламентарната квота, а защо не и съдебната, и избирането им (говоря за парламентарната) с квалифицирано мнозинство от 2/3".

Един от основните упреци към ВСС според бившия образователен министър и настоящ преподавател по право в Софийския университет Даниел Вълчев е, че съветът е орган с много голяма власт, което е предпоставка за произвол. Има и сериозен дефицит на лидерство във ВСС, тъй като нито един министър на правосъдието не го ръководи така, както един лидер трябва да ръководи и ако това не се промени, чувството за хаотичност във ВСС ще се запази, посочи още Вълчев.