Ставаме донор, освен ако не сме посочили обратното
Ставаме донор, освен ако не сме посочили обратното / netinfo

Ако не се запише изрично в здравната книжка „нежелание за донорство”, това да се разбира като мълчаливо съгласие решиха депутатите. Те приеха на първо четене поправки в закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Според сега действащите разпоредби, съгласието за донорство изрично се заявяваше в здравната книжка. Вносителите смятат, че моделът съгласие по подразбиране действа в повечето страни на ЕС и използването му ще доведе до повишаване на донорите у нас. В мотивите си вносителите посочват, че по данни на Изпълнителната агенция по транспрантиране от 8 милиона българи, едва 1 500 са декларирали такава готовност писмено.

От дясно и днес се обявиха против промяната, защото повечето хора у нас не знаели за какво става въпрос и можело да се стигне до злоупотреби с донорство. Става страшно, когато държавата започне да решава вместо хората, каза Мартин Димитров от ОДС. Той се обяви за засилена кампания по информирането на хората за новия метод за донорство. От мнозинството бяха категорични, че хората са добре информирани и разбират необходимостта от този акт. Председателят на здравната комисия в парламента Борислав Китов уточни, че когато не е изразено несъгласие в здравната книжка, ще бъдат питани и близките.