/ БГНЕС
Медицинските сестри и акушерките у нас поискаха стартова заплата от 1400 лева и заплашиха с протести. В отворено писмо до всички отговорни институции от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояват сега да се предвидят достатъчно средства в бюджета, за да отговорят на изискванията им за следващата година. В писмото категорично се заявява, че медицинските сестри и акушерките отказват да „спасяват здравната система, работейки на две или три места едновременно“. Ако исканията им не бъдат изпълнени, сестрите обявяват, че ще организират национална стачка, която ще „парализира българското здравеопазване.”

Лекарските заплати у нас остават най-ниски в Европа, германските са с 15 пъти по-високи
 
35 000 са специалистите по здравни грижи, които не достигат за правилното функциониране на системата, твърдят от организацията. Оттам прогнозират, че над 80% от завършилите студенти в това направление няма да упражнят професията си, а причината за това била в мизерното заплащане.
 
Междувременно, по време на кръгла маса за детското здравеопазване, която се проведе в парламента, един от най-добрите неонатолози у нас проф. Боряна Слънчева заговори за липсата на акушерки и неонатолози в страната, описвайки я като катастрофална. По думите на Слънчева след няколко години тя ще доведе до увеличаване на детската смъртност.

Криза за медицински сестри, хиляди не достигат
 
По време на дискусията педиатри поискаха държавният трансфер за здравни осигуровки на децата да бъде прехвърлен в отделна сметка. Заговори се и за отделяне на клиничните пътеки, които се отнасят до лечение на деца, от всички останали.

„Необходими за разработки на целеви програми за педиатрия и професионалисти по здравни грижи. Смятаме, че е наложително допълнително специализация по педиатрия на общопрактикуващите лекари, които имат обща специалност. Да няма ограничения за хоспитализацията на децата до 1 година. Много ни се иска в Националния рамков договор клиничните пътека за деца да са в отделен раздел, защото сега има пътеки, които са само за деца, има смесени пътеки и има само за възрастни. Когато са отделени, нещата ще са по-ясни“, каза проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.

Над половината джипита у нас са на възраст над 55 години
 
В заключение проф. Пилософ изтъкна, че трябва да се обмисли създаването на отделно звено към Министерството на здравеопазването, което да управлява всички политики, свързани с майчиното и детското здравеопазване.