Русия и Китай с най-много приятели в българския парламент
Русия и Китай с най-много приятели в българския парламент / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Русия и Китай са с най-много приятели в българския парламент. САЩ и Германия са на трета позиция, но далеч след първите две страни. Това показва статистиката на групите за приятелство в Народното събрание.

Депутатите, избрали да участват в групата за приятелство с Русия са 135, а с Китай - 91. Едва 65 народни представители участват в групата за сътрудничество със САЩ. Толкова има и в групата за приятелство с Германия, предава БТА.

Нито един народен представител от "Атака" не участва в групата за приятелство със САЩ. Единственият депутат от партията, участващ в групите за приятелство със страните от Балканите, е Любомир Владимиров. Той се е записал в групата за дружба с Румъния. В останалите 11 групи няма представител на "Атака". Според депутати от партията това не е направено преднамерено, защото членството в тези групи е доброволно.

Нито един депутат от ДПС не участва в групата за приятелство с Румъния, в косовската група пък липсват народни представители от "Коалиция за България", в същото време без хора от ГЕРБ е групата за приятелство с Албания.

Най-голямата група за приятелство със страна от региона е тази с Турция, която има 52 народни представители. Гръцката група се състои от 35 депутати, а трета по-големина е групата за приятелство със Сърбия, която е от 30 депутати. В нея обаче участват председателя на парламента Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова. В миналия мандат на парламента Миков е бил заместник-председател на групата, а в 40-то Народно събрание е бил неин председател, казаха от парламентарния пресцентър.

Македония, Хърватия и Черна гора събират по 18 приятели, групата за приятелство с Румъния е от 13 депутати. Фенове на Македония са също двама представители на ръководството на парламента - Мая Манолова и Алиосман Имамов. Групите за сътрудничество с Косово и Словения са с по 11 депутати, в тази с Босна и Херцеговина има 10 народни представители, а групите с Албания и Кипър имат по осем членове.

От страните членки на ЕС, след Германия, най-много фенове събира Франция, - 56 души, следваща е групата за приятелство с Италия с 55 депутати. Народните представители, приятели на Великобритания са 52, а феновете на Испания са 44.

Латинска Америка и Далечният изток също имат своите привърженици сред народните представители. Групата за приятелство с Бразилия е от 47 души, а с Аржентина е от 17
депутати. Със своите 53 членове групата за приятелство с Япония е сред най-големите. Но и страни като Тайланд също имат приятели в парламента. Тази група е с 10 участници. Доста пред нея, с 34 участници е групата за приятелство с Виетнам. Своите фенове има и КНДР. В тази група двама от тримата членове са представители на "Атака", третият е от "Коалиция за България".

Групата за приятелство България - Куба е с 38 народни представители. Представителство в нея имат всички парламентарни групи, като сред феновете на Острова на свободата са председателите на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/, на комисията по вътрешен ред и сигурност Атанас Мерджанов /КБ/ и на комисията по образование Ваня Добрева /КБ/. Приятелите на Република Южна Африка са 16, а на Австралия - 22. Осем народни представители са приятели на Иран, съседният Ирак е привлякъл интереса на 10 депутати. Приятелите на Сирия са 11, а на Либия - четирима.

Председателят на парламента членува в една група за приятелство, тази със Сърбия. Неговите двама заместници Мая Манолова и Алиосман Имамов са в по няколко групи. Манолова има интерес освен към Сърбия и Македония и към Русия, Румъния и Казахстан. Имамов членува в групите за приятелство с Гърция, Босна и Херцеговина, Кувейт, Македония, Япония, Турция и Италия. Двама от председателите на парламентарни групи не са заявили участие в нито една група за приятелство - това са Бойко Борисов /ГЕРБ/ и Сергей Станишев /Коалиция за България/. Лидерът на ДПС Лютви Местан участва само в групата за приятелство с Република Корея. Председателят на "Атака" Волен Сидеров е член на пет групи за приятелство - с Бразилия, с Индия, с Китай, с Русия и с Унгария.

Разочарованието от Запада в годините на прехода, непременно тласка на Изток, коментира депутатът от "Атака" Станислав Станилов факта, че два пъти повече народни представители са предпочели групата за приятелство с Русия, пред групата за
приятелство със САЩ. Друга причина според депутата е традиционното русофилство в България. Според него това е подсъзнателна реакция, а реакциите на подсъзнателно ниво на народа не бива да се подценява. По думите му народът е жив организъм, който не подлежи на манипулации и се развива по собствени закони. Неговите реакции трудно могат да бъдат предположени, посочи Станилов. Той смята, че това е много
дълбока материя, за която политиците, особено в България, много малко се замислят.

Станилов каза, че такива реакции не могат да се коментират повърхностно. Те би трябвало да се подложат на дълбочинно изследване. Според него вътрешния инстинкт, т.е. подсъзнателната реакция, е почти равностойна на съзнателна.

Колегата му Венцислав Лаков /"Атака"/ смята, че е нормално България да е приятел на Русия, защото българският народ обича руския и това се проектира и в групата за приятелство с Русия. Според Кирил Добрев /Коалиция за България/ Западът отива вече на Изток, така, че е нормално и ние да се ориентираме в тази посока. Той обаче смята, че този резултат не означава, че бягаме от Запада. Добрев допълни, че народните представители определят групите, в които участват по симпатии или в сферата, в която имат познания.

Димитър Главчев от ГЕРБ смята, че от групите за приятелство не може да се прави някакъв извод за това каква е насоката на държавата. Според него има други показателите, по които се съди. На въпроса защо групата за приятелство с Русия е по-голяма от групата за сътрудничество със САЩ Йордан Цонев /ДПС/ отговори, че няма нищо по-естествено, защото говорим един език, имаме една култура и една религия.