Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Когато болният си скъса диагнозата, това не му помага да оздравее. Така президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев коментира приетия в сряда от правителството редактиран доклад за състоянието на отбраната през 2016 година. Държавният глава бе категоричен, че докладът на служебния военен министър, отчитащ, че Българската армия е само частично боеспособна, е реалистичен. По отношение на новия политически сезон, който ще е фокусиран върху борбата с корупцията, президентът каза, че е необходим комплексен подход, който да включва както превенция, така също разследване, обвинение и наказание.

Боеспособна ли е армията ни?
 
Истинската трансформация на въоръжените ни сили ще започне тогава, когато ясно, откровено и смело отчетем реалното им състояние, посочи президентът Румен Радев:
 
"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение. Говорим за реалната обстановка и моментното състояние. Как може да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние", попита Радев.
 
В словото си пред курсантите във Военна академия „Георги Раковски” по повод началото на новата учебна година президентът заяви, че проектите за модернизация на армията няма да се реализират в обозримо бъдеще. По думите му скоро няма да се реши проблемът с некомплекта в армията, нито ще се повиши социалния статус на военните. Все по често рискът при изпълнение на служебните задължения ще се повишава, посочи държавният глава. Той пожела на възпитаниците на военното училище да съумеят да работят пълноценно с политиците, да ги информират за реалните проблеми на въоръжените сили и да се борят срещу напудрените доклади.

Президентът: За България е много важно да има силни военноморски сили
 
Във връзка с новия политически сезон, през който се очаква фокусът на политиците да бъде върху борбата с корупцията президентът каза:
 
"Борбата с корупцията не може да става само с превенция. Тя е важна, разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Аз очаквам комплексен подход, който да включва всички необходими мерки".
 
Румен Радев коментира и избора на председател на Агенцията за борба с корупцията. Антикорупционният закон на ГЕРБ  предвижда той да се избира от правителството,  контратекстовете, които от БСП изготвиха, обаче, предвиждат назначаването на да става с указ на президента.

Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3,5 млрд. лева
 
"Здравата институционална логика диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако това правителство е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика", допълни той-
 
На 9 октомври президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност с тема антикорупция.