/ БГНЕС
Хиляди наши сънародници по целия свят ще танцуват хоро
97318
Хиляди наши сънародници по целия свят ще танцуват хоро
  • Хиляди наши сънародници по целия свят ще танцуват хоро
Под мотото „Розите на България” хиляди наши сънародници в над 25 държави по света ще играят българско хоро, за да отбележат 11 май - празника на Светите братя Кирил и Методий. В инициативата на Министерство на образованието, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции, ще се включат 941 училища, детски градини и читалища от всички области в България и над 120 български неделни училища по света. В Казахстан и Япония, където няма български неделни училища в инициативата ще участват българските общности.
 
Вече месеци наред българите в чужбина и малки и големи се подготвят за „Розите на България” и репетират неуморно под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра за българска народна музика на националното радио, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“ .
 
В Културния център „Св. Климент Охридски” във Вашингтон стъпките за голямото хоро се редят от три месеца насам и всички очакват с нетърпение празника. Там той ще се проведе в събота следобед пред знаковия мемориал „Джеферсън”, разказа за „Дарик” Деси Йорданоф  – директор на Културния център и художествен ръководител на танцов състав „Жарава”:
 
„Ще участват детски ансамбли, танцови групи и певческа група. Всички групи разучават няколко песни, сред които е и „Хубава си, моя горо“. Всички българи се отъждествяват с тази песен и тя е много красива. Правото хоро също така е нещо, което всеки би могъл да се хване и да танцува“.
 
За хорото се готвят и в Париж. И там празникът ще се проведе в събота, и също ще е на знаково място. Директорът на българското училище „Кирил и Методий“ във френската столица Камелия Конакчиева:
 
„Централното парижко кметство предложи на България едно голямо пространство на самия площад пред кметството. Това ще е и събота, и неделя. Така парижките граждани ще се запознаят с нас. Ще привлечем вниманието им към нас, към нашия език, култура, традиции, хорото...“
 
На тържеството в Австрия ще бъде представена изложба базар с изработени от учениците предмети с основен мотив българската роза.
 
В Кипър празникът ще е на 11 май вечерта пред църквата „Свети Лазар”.
 
В Мадрид българското хоро ще се извие на 11 май вечерта, а на следващия ден ще бъде отворена  работилница за български занаяти.
 
В Молдова освен общото българско хоро, всяка група ще представи своето училище с танц, песен и своя българска баница. Във всички паралелки, в които се изучава български език, вече е проведен урок, посветен на нашата азбука, магията на хорото и любимите български думи.