Парламентът отхвърли проекта за решение за свикване на Велико народно събрание, внесен от мнозинството.

Това означава, че на свой ред отпада и дневният ред за промяна и приемане на нова Конституция на Република България.

За да бъде одобрено такова решение са необходими 160 гласа, но в крайна сметка само ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и един независим народен представител подкрепиха идеята със 111 гласа „за“.

БСП, ДПС и отцепилите се наскоро от левицата и станали независими депутати, категорично обявиха, че няма да подкрепят проекта. Те напомниха, че такава е била присъдата на Венецианската комисия.

Изненадващо и „Воля“ оттегли подкрепата си от проекта за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, въпреки че и депутати на Веселин Марешки бяха част от вносителите. Така представителите на „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

Пламен Христов обясни решението, като припомни, че гласове за промяна в Конституцията са се чували през годините и от президента, и от шоумените, „обяздващи протеста“ и от БСП. По думите му щом не е имало предложения и дебат за нова Конституция, означава, че всъщност това не е в приоритетите на политиците.

„Това не е в дневния ред на обществото, а се използва само за словоблудство“, заключи той и обяви, че „Воля“ няма да подкрепи такава промяна.

Проектите за нова Конституция и провеждане на избори за Велико народно събрание бяха внесени на 2 септември от мнозинството.

Сред предложенията бяха намаляването на народните представители от 240 на 120, при Великото народно събрание - от 400 на 280.

Управляващите предложиха и промяна в главата за съдебната система, която предвиждаше разпускане на Висшия съдебен съвет и създаване на отделни съвети на прокурорите и на съдиите.