Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него по безспорен начин с гладкоцевно оръжие* през загражденията, това заяви началникът на отдел „Криминалистика“ в Национална следствена служба Даниел Цонков на извънреден брифинг по повод проведения следствен експеримент за убийството на българския служител на 7 ноември в граничната зона в землището на село Голям Дервент, на границата между България и Турция.

За експеримента са използвани съвременни технически средства, като 3D скенер и безпилотна летателна система.

По данните от досъдебното производство автомобилът на Гранична полиция е минавал покрай оградата, когато граничният полицай забелязал, че има направен отвор в нея, върнал се назад с автомобила, слязъл, доближил се до отвора и тогава бил произведен фаталният изстрел.

"Граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор в телената ограда, като след този изстрел, са произведени още няколко по автомобила на Гранична полиция и стрелците са се изтеглили навътре, към територията на Турция. Разстоянието между стрелците и жертвата е било изключително близко", посочи Цонков. 

"Изстрелите, които са произведени, са били няколко. Тъй като проектилите на боеприпаса от гладкоцевното оръжие са преминали през телената ограда, пораженията върху пострадалия граничен полицай са не от цели проектили, а от фрагменти. Тъй като когато те са преминали през заграждението са се раздробили на по-малки осколки, което пречи да се потвърди броят на произведените изстрели", обясни още експертът и допълни, че от страна на граничния полицай няма произведени изстрели, но има от военнослужещия, който е бил с него по посока към стрелците. 

* Гладкоцевно оръжие се използва най-вече от ловците. В канала на цевта няма нарези. Предимно това са ловни пушки. При стрелба с гладкоцевно оръжие могат да се използват, както съчмен заряд, с който е снареден боеприпасът, така и патрони, снаредени с куршуми за гладкоцевно оръжие, тип бренеке или с няколко по-малки проектила.