/ БГНЕС
Въпросът за иновациите е въпрос за нивото на нашата национална амбиция за бъдещето. Това каза президентът Румен Радев на Националната кръгла маса „Иновациите – възможности пред България“ в София, на която ще бъдат обсъдени възможните цели и приоритети за страната ни в областта на иновациите.

По думите му това бъдеще все повече ще дели държавите на такива, които развиват иновации и високи технологии и задават световния, обществения дневен ред, и на държави, които ще консумират тези технологии и ще стоят в периферията на общественото развитие.

Сега, когато сме на прага на преформатиране на политическото пространство, трябва да се напомни на всички политици, които ще поемат отговорност за управлението на страната, че именно политиката по иновации трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство, каза президентът.

Държавният глава заяви още, че постигането на една висока национална цел - да се отделим от дъното на Европа по стандарт и качество на живот, няма как да стане, без да развием и поддържаме темп на икономическо развитие в челото на Европейския съюз. Това изисква развитие на конкурентоспособност, дълбока трансформация и преструктуриране на нашата икономика към икономика на знанието и икономика на високата добавена стойност, каза Радев и добави, че това няма как да се случи без прогресивна и устойчива политика по иновациите.

Сред участниците във форума са министрите на отбраната и на енергетиката в оставка Драгомир Заков и Александър Николов, представители на институции, научни и академични среди, български иновативни предприятия и стартъп организации. 

Румен Радев президент
БГНЕС

БТА