Публичният сектор не дава вярна информация на контролните институции
Публичният сектор не дава вярна информация на контролните институции / снимкa: БГНЕС
Счетоводството в публичния сектор не подава вярна и точна информация към контролните финансови институции, алармираха от Националния синдикат на икономистите и одиторите в България. Според председателя му Ивайло Узунов някои общински администрации у нас функционират без главен счетоводител, а моделът на организация на счетоводството и контрола е причина за финансовата престъпност.

Според действащото законодателство вътрешният одитор или човекът, който осъществява финансовия контрол в дадена институция, е поставен в положение да докладва за грешките на своя работодател, което означава конфликт на интереси, обясни Ивайло Узунов.

„Според нас трябва да се взема добра заплата, да има одитен комитет, който да стои зад гърба му и да не позволява, когато е видял измами или нарушения на законодателството, вътрешният одитор да ги покрива”, каза Узунов.

Синдикатите настояват и за промяна на условието вътрешният одитор да притежава сертификат, издаван от финансовото министерство, по правила, несинхронизирани с европейските практики. Това искане е частично удовлетворено, обясни заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев.

„Ние, като Министерство на финансите, подкрепяме идеята за признаване на сертификатите, издавани от признати международни организации”, каза Кънчев.

Според заместник-министъра вече се работи и по проблема с липсващите в някои общини вътрешни одитори.