Само за два месеца работа, прокуратурата поиска имунитетите на седем народни представители. В сряда Народното събрание излъчи анкетна комисия, която ще трябва да прецени дали срещу четирима депутати има достатъчно доказателства за извършени престъпления и съответно да предложи на парламента да свали или да остави защита от съдебно преследване, която имат Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов.

Депутатите създадоха временна комисия за поисканите имунитети, но без председател

Останалите трима депутати не попадат в обсега на новосформираната комисия, тъй като сами се отказаха от имунитета си.

Радостин Василев
БГНЕС


Радостин Василев

Пръв в списъка бе Радостин Василев, който сам се отказа от депутатската си защита и дори вече е с повдигнато обвинение за опит за принуда. Той бе привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 6 години затвор.

Бойко Борисов
 

Бойко Борисов
Георги Димитров


След това Иван Гешев взе на прицел бившият премиер Бойко Борисов заради аферата "Барселонагейт", по което прокуратурата твърди, че са събрани доказателства за пране на пари. Лидерът на ГЕРБ обаче категорично заяви, че няма да се откаже от имунитета си.

Кирил Петков
 

Кирил Петков
БГНЕС



Още един бивш премиер попадна в списъка на държавното обвинение - Кирил Петков заради казуса с неговото канадско гражданство. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители. "Това, което видяхме или поне в моя случай е, че прокуратурата използва своята власт и като политическа бухалка", заяви съпредседателят на ПП. "Преди комисията за имунитетите да вземе решение, ще подам своя, за да се види, че не се използва като чадър", коментира още Кирил Петков.

Петков: Ще си подам имунитета, за да се види, че не се използва като чадър

Даниел Александров

Даниел Александров
БГНЕС

На 9 юни главният прокурор внесе искане за снемане на имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според прокуратурата има доказателства за блудство с непълнолетно лице, навършило 14 години. Борецът твърди, че е жертва на тежък развод и отказа сам да оттегли депутатската си защита. "Стоя зад името си и всичко това ще се докаже в съда", каза още Даниел Александров.Той подчерта, че оттук нататък не иска да намесва съпругата си, защото е майка на неговото дете, и ще гледа да "запази нейното достойнство".

Георгиев и Вешев

Ден преди имунитета на Александров, Иван Гешев внесе искане за снемане на имунитетите на Ангел Георгиев и Веселин Вешев от „Възраждане“ за престъпления от общ характер. Обвиненията срещу тях са за насилие над униформени лица по време на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството преди три години. Двамата веднага заявиха, че са готови да се откажат от защитата си, а от "Възраждане" обявиха, че са невинни и са били арестувани далеч от мястото на въпросния протест.

Димитър Аврамов
 

Димитър Аврамов
DarikNews.bg, архив

Само преди ден дойде и седмото искане за сваляне на депутатски имунитет, което касае лавният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Димитър Аврамов (посочен в съобщението на прокуратурата само с инициали Д.А. - бел. ред.) по предложение на Софийската градска прокуратура.

Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване Димитър Аврамов от ДПС. Той е обвинен за търговия с влияние, съобщават от прокуратурата. С определение от 20 април 2023 г. спецсъдът, който вече не съществува, е спрял наказателното производство срещу депутата заради придобития имунитет след влизането в парламента. Аврамов беше арестуван през юли 2012 г., когато бе депутат от ГЕРБ. След арестите бе снет имунитетът му, за да бъде разследван. През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. От 2017 г. Аврамов всеки мандат влиза в Народното събрание с листата на ДПС.