Парламентът прие проекторешението за създаване на временна комисия за имунитетите на четирима депутати – Бойко Борисов, Даниел Александров от ГЕРБ, Димитър Аврамов от ДПС и Кирил Петков, решиха депутатите. Комисията обаче остава без председател.

След дебат, продължил над три часа, народните представители създадоха Временна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата около поисканите имунитети на четирима депутати. Това стана с гласовете на 186 депутати, 32 бяха "против" и без въздържали се. 

От "БСП за България" и от "Има такъв народ" отказаха да излъчат представители в комисията, а от "Възраждане" заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от "Продължаваме промяната-Демократична България" също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото. 

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването. 

Депутатите се скараха за създаването на временната комисия.

В началото на заседанието от БСП поискаха да се разгледа и техният проект на решение, внесен в петък, по искането на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни защо няма как да бъдат разгледани заедно. Той посочи, че проектът на левицата не е мотивиран, обоснован и подкрепен с достатъчно данни, и засяга единствено имунитета на Борисов. Борислав Гуцанов ("БСП за България") отговори, че когато са го внесли, единствено за имунитета на Борисов е бил изтекъл срокът. Колегата му Иван Ченчев отбеляза отсъствието на лидера на ГЕРБ днес от залата.

"За разлика от вас, "Възраждане" е демократична организация", това каза Цончо Ганев към депутатите от ПП-ДБ.
 

ганев възраждане
БГНЕС


Той призова за оставка на кабинета.

"Тази комисия ще има ясен срок до 18 юли да приключи", заяви Кирил Петков от трибуната.

"Ще си дам имунитета доброволно преди 18 юли преди комисията да даде своето становище", обяви той. Разликата е, че прокуратурата е възобновила производство, което самата тя спря преди година и половина.
 

кирил петков
БГНЕС


"След година и половина без никакви факти и нови обстоятелства, прокуратурата изведнъж решава да възобнови това производство. Ние няма да позволим тази прокуратура да действа като политическа бухалка", заяви Петков.

"Вие нямате право от тази трибуна да казвате кой трябва да бъде арестуван - това са признаците на фашизъм", обърна се той към депутатите от "Възраждане".

Народните представители ще разгледат на второ четене законопроекта за продължаване на срока на действие на т.нар. удължителен закон за бюджета. Трета точка в програмата е първото четене на законопроект за несъстоятелност на физическите лица.

Временната комисия се създава със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на тримата депутати, предвижда проекторешението, внесено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Независимият депутат Радостин Василев отбеляза, че проекторешението е внесено само от ПП-ДБ, но липсват вносители от ГЕРБ. "Вие започвате процедура, по която ще перете Бойко Борисов. Единствената цел на тази комисия е да преизпере Бойко Борисов.", каза той и призова Петков и Борисов да си дадат имунитетите.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че комисията е "унизителна за българския парламента и доказва няколко неща". "Първото е, че Кирил Петков и вторият имунаджия Бойко Борисов вероятно се чувстват виновни, защото ако не бяха, щяха да отидат в съда да докажат невинността си", обясни той. Йорданов коментира, че според него с това искане Петков и Борисов доказват, че "са абсолютни страхливци"

Станислав Балабанов посочи, че ако днес Кирил Петков си даде имунитета, няма да има възможност да пази Борисов още месец.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепят комисията. "Ще подкрепим операция "чисти ръце" независимо от кой се провежда това", заяви Нинова. "Ние оставаме принципни и последователни срещу паралелната държава. Вместо ГЕРБ в момента да са осъдени за кражбите им, вие ги върнахте на бял кон", коментира тя.
 

корнелия нинова нс
БГНЕС


"Два клана в мафията се сбиха кой да овладее държавата и да продължи да съществува. Мафията се самовзриви отвътре през съдебната система и роди коалицията на имунитетите и страх", заяви лидерът на БСП.

"Разбирам възможността да използвате трибуната да подадете глава от тинята, в която за съжаление в момента БСП се намира. Казвам за съжаление, защото България има нужда от силна социална партия, но тази партия не е БСП, г-жо Нинова, и тя стана такава под ваше ръководство", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

Предлага се комисията да бъде избрана за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Според проекторешението комисията следва да представи доклад за дейността си съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания.

ПП-ДБ няма да предложат председател на комисията, за да не бъдат обвинявани, че по един или друг начин ще влияят на нейната работа, заяви при представянето на проекта за решение Мирослав Иванов (ПП-ДБ), един от вносителите. Нито политическата класа следва да става заложник на държавното обвинение, нито обратно, но справедливостта обаче трябва да бъде основана на ред, правила и тяхното спазване, каза той. Не става въпрос за никакви "чадъри", а за спазване на парламентарната практика, добави Иванов. Той коментира, че комисията вероятно ще приключи работа по-рано от крайния срок – 18 юли. ПП-ДБ ще държат заседанията ѝ да са публични.

Първоначално проектопрограмата за трите пленарни дни предвиждаше проекторешението за комисията за имунитети да бъде втора точка днес, а удължителният закон да е първа точка в четвъртък, но тази сутрин тя беше разместена. 

В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.
Теодора Цанева/БТА, БГНЕС