Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат може да отпадне. Друг критерий за отпадането му е, ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% на заетост. Това ще важи само за вътрешна употреба, но не и за пътуванията извън страната.

Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков, в която участваха и министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Европа променя срока на ваксинационните сертификати

"С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни", уточни премиерът.

Кирил Петков МС
БГНЕС


Oт своя страна здравният министър коментира, че има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците. "Новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост", посочи тя.

Новият модел разделя държавата на пет региона и ще се следи натовареността на болниците в реално време.

Кирил Петков разкри още плановете, според които области с малък брой на интензивни легла ще могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. "Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла", допълни премиерът.




"Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което означава ограничителни мерки. Регион 5, в който попада и област Ямбол влиза в етап 3, което означава също меки, но ограничителни мерки след пет дни", заяви още премиерът Кирил Петков.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки в София

Регион 1 включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/. Регион 5 включва Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

"Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие преди да влязат в сила мерките", допълни той.

Кирил Петков МС
БГНЕС

Доц. Ангел Кунчев заяви, че ученическата заболеваемост в момента доминира у нас и очаква усиленото разпространение на Омикрон да продължи още 2-3 седмици.

Вижте къде учениците минават към онлайн обучение

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", подчерта главният държавен здравен инспектор. Той изтъкна, че в бъдеще, ако коронавирусът се промени и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки.

„Понякога потъваме в цифрите и в подробностите и губим голямото. Голямото е - 95% от умиращите са неваксинирани. Точка. Това обяснява всичко”, отсече доц. Кунчев.