ПП-ДБ внасят промени в законите за сигурност, съобщи Кирил Петков. Предвижда се предложенията за назначаване на шефовете на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идват от правителството, а избора да става от парламента. До сега назначенията ставаха с указ на президента.

Борисов към ПП-ДБ: Да не ни провокират и да не внасят закони за службите

Във военното разузнаване и при главния секретар на МВР ще има по-специален режим. Ако лицето е от генералитета, той ще се назначава от президента, а ако е цивилен - чрез избор от НС. В закона за НСО предлага началникът и заместник-началниците на Националната служба за охрана да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя.

Атанас Атанасов от ДБ цитира Конституцията, която задължава МС да осигурява обществения ред и националната сигурност. "Тоест изпълнителната власт има правомощия, но и задължения да осигурява тази сигурност. Затова ние даваме правомощия на правителството да работи пряко и да управлява структурните звена в областта на националната сигурност - ДАНС, ДАР, НСО, двете звена на разузнаването", обясни ген. Атанасов.

По-рано Бойко Борисов предупреди ПП-ДБ да не провокират ГЕРБ, внасяйки в този момент законите за реформи на службите. И беше категоричен, че партньорите от "некоалицията" няма да могат да разчитат на парламентарната им подкрепа.

"Службите за сигурност знаем, че трябва да бъдат реформирани и доверието към тях да бъде повишено", обясни съпредседателят на ПП. Той подчерта, че е наясно, че ГЕРБ "показват непълна готовност да подкрепят" законопроектите.

"Надявам се, че г-н Борисов не вижда по различен начин приоритета на България да влезе в Шенген. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим темата за Шенген. Не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че приоритета сигурност, приоритета Шенген и приоритета реформи в службите за сигурност вървят ръка за ръка", коментира Кирил Петков.


Кирил Петков: Ако Борисов не иска реформите в службите, нека заяви защо


Съпредседателят на ПП беше категоричен, че реформа в службите за сигурност ще повиши шансовете за приемането ни в шенгенската зона.

"В края на миналата седмица бях в Австрия и темата беше Шенген и сигурността в пространството. Те заявиха, че най-големия въпрос с тяхното вето е информационната сигурност и сигурността по границата. Зная от премиера, че те правят всичко възможно да убедят австрийските и нидерландските ни партньори, че сме готови за Шенген", добави още той.