Обрушват високата част на ската, обяви шефът на АПИ
От сутринта алпинисти, геолози и експерти от поддържащата фирма и от Областно пътно управление са на терен. След анализ на ситуацията се взе решение да започне обрушване във високата част на ската, тъй като имаше риск от свличания, които да преминат и през другото платно. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски на брифинг в района на срутището при 8-ми км на автомагистрала "Струма".

"Затова се наложи участъкът да бъде затворен и в двете платна за около 2 часа. В момента движението е възстановено в платното в посока София, продължаваме да изчистваме джобовете в долната част на ската и да укрепваме, което налага за момента, заради риска за пътуващите, платното в посока Кулата да не се отваря", посочи Терзийски. Попитан кога очаква да бъде отворено, той отговори, че след като се видят резултатите от обрушването в долната част, ще бъдат направени анализи, защото след почистването трябва да се извърши и укрепване, и поставяне на нова метална мрежа.

Пускат движението по АМ „Струма“ в понеделник (ВИДЕО)

За конкретното срутище и падналите камъни на платното, експертите са установили, че голям къс е натежал на мрежата, която първоначално го е задържала, но след това се е свлякъл, а останалата скална маса е задържана от мрежата, и днес, след обрушването, е била отстранена.

За съжаление метеорологичните условия предполагат активизиране на срутищни процеси като този на автомагистрала "Струма", коментира Георги Терзийски. На въпрос за завършилото укрепване на друго свлачище на магистралата и дали тя е проблемна, Терзийски коментира, че не би казал, че е проблемна в цялото си трасе. Той обясни, че наистина в участъците, изграждани като автомагистрала "Люлин", има много места, където са се активизирали срутищни процеси, може би и защото технологията на изграждане през 2006-2007 г. е довела до неустойчивост на масивите. Но ние, заедно с колегите от "Автомагистрали", още в началото на годината, след анализ, взехме решение и възложихме укрепване на тези рискови участъци с нови метални мрежи, обясни председателят на УС на АПИ.

Директорът на "Техническа дирекция" в "Автомагистрали" Евгени Генчев обясни, че организацията е двупосочно движение в лявото платно, а дясното е затворено, докато завършат обрушването и укрепващите действия за безопасно движение, като усилията са това да стане до утре.

Георги Терзийски коментира във връзка с падащи камъни по Самоковско шосе, че по всички високопланински пътища има разпореждане към пътноподдържащите фирми да се извършват интензивни дейности по отстраняване на скалната маса. На пътя за Самоков също сме предвидили ремонт на трасето, което ще включва и укрепвания на рисковите участъци. В момента се изготвя технологичен проект за превантивния ремонт, който поетапно ще бъде извършван до Самоков.