Пациентски организации твърдят, че се прави всичко възможно, за да им се затвори устата
Пациентски организации твърдят, че се прави всичко възможно, за да им се затвори устата / снимка: sxc.hu

Общественото мнение в здравеопазването се изкривява и се прави всичко възможно, за да се затвори устата на пациентски организации, които „не са клакьори на ресорния министър Петър Москов, за да казват „да" на всичко, което му хрумне, докато спи или халюцинира". Мнението изразиха пред Дарик пациентски организации, за които се разбра, че Здравното министерство с категоричност им отнема националната представителност. Ведомството е решило да остави само една пациентска организация национално представителна - Националната пациентска организация, която се ръководи от д-р Станимир Хасърджиев. Това означава, че останалите организации няма да имат право да участват в комисии, когато се определят важни решения в здравеопазването, както и няма да могат да бъдат част от надзорния съвет на здравната каса.

От пациентските организации, на които им е отнето представителството, са категорични, че отговарят на необходимите изисквания, но това се прави нарочно, за да им се затвори устата, защото вече са се обявили срещу политиките на здравния министър.

Федерация „Български пациентски форум" до края на миналата година е национално представителна, разказа пред Дарик председателят й Иван Димитров. Проблемите започват в началото на тази година.

„Всичко започна от началото на годината в момента, в който федерацията не се съгласи с политиките на министъра на здравеопазването. Вчера вече получихме заповед от министъра, че не отговаряме на условията за национално представителна организация. В началото на заповедта се казва, че са направили проверка на организацията в София и се посочва, че има представител, има офис, има и телефони. Точно един абзац след това обаче е написано, че в няколко града, включително и в София, няма представител на федерацията, а телефоните са закрити. Това само по себе си е грозно, а фактът е, че министър на здравеопазването си позволява са лъже в официален документ. Самата наглост дразни", коментира Димитров.

Подобна е и ситуацията с Конфедерацията за защита на здравето, откъдето твърдят, че са им отнели представителността, независимо от това, че покритието им е пет пъти над изискванията. Явно се чудят по какъв начин да ни елиминират, коментира пред Дарик председателят на организацията Петко Кенанов.

„Наистина гражданското право отива по дяволите. Министерството на здравеопазването си е намерило един универсален пациент, който е клакьор за всичко, което хрумне на министъра, докато спи или халюцинира. Когато не ти дават право на глас или ти правят разни филтри, в които участват само хора, които са подчинени на министъра, тогава ние какво да правим там", попита Кенанов.

Отнемането на представителността отнема възможността на организациите да участват в надзорния съвет на здравната каса, което е и една от основните цели, смята още Иван Димитров.

„Отнема ни се правото да се появяваме на ниво комисиии, както и да участваме в НЗОК от квотата на пациентите. Това е основното, да спрат възможността федерацията да присъства там, където се определя здравната политика в тая държава", добави Димитров.

Тезата защити и председателят на кофедерацията Петко Кенанов и добави, че не може една пациентска организация да знае необходимото за всички пациенти в страната:

„Всичко се изкривява! Изкривява се общественото мнение и с него цялото гражданско общество отива на вятъра".